Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Átlátszó dolgok megfestése trükkös lehet. A kérdés az, hogy tudjuk illusztrálni a tárgy formáját úgy, hogy megtartsuk annak átlátszóságát.

Van néhány tipp, ami segíthet ezt a célt könnyedén elérni. Ezek a tippek következnek most. 🙂

A tananyag eredeti változatát itt találod: http://www.paintdrawpaint.com/2010/12/watercolor-basics-how-to-paint-glass.html

Ha egy 9 részből álló értékskálát veszünk alapul, ahol a nulla a legvilágosabb, a 9 pedig a legsötétebb, akkor használd a 0-1-et a fénypontokhoz, a 8-9-et pedig a gerinc részek és az üveg vastagabb területeinek sötétjéhez.

Ne felejtsük el, hogy az üvegnek van egy vastagsága, így mikor megrajzoljuk az üveg formáit, akkor ezt a vastagságot is rajzoljuk meg.

Az üvegnek, átlátszó tárgyaknak is vannak árnyékai, erről könnyen megfeledkezhetünk, úgyhogy figyeljünk oda rá.

Ez a bemutató most arra fókuszál, hogyan fessük meg vízfestékkel (vagy akrillal) az átlátszó formákat.

1., Kezdjük a rajzzal. Jelölt a világos részeket, visszaverődő fényeket, hogy később könnyebb legyen megfesteni őket.

Például, ha egy fényforrást használunk, akkor két főbb fénypont fog megjelenni a pohár szájának a tengelyén. Lásd az alábbi képet, hogy mire is gondolok.

2., Használj maszkoló folyadékot az összes fényhez és visszaverődéshez. A képen zöld színnel látod ezeket a helyeket kiemelve. (Maszkoló folyadékot lehet művészellátó boltokban kapni és arra való, hogy kitakarjuk azokat a részeket, amiket fehéren szeretnénk hagyni, nem szeretnénk. A végén ezeket el lehet távolítani, le lehet húzni a képről.)

3., Miután megszáradt a mszkoló folyadék, nedvesítsd be az egész papírt sima vízzel. Míg a papír még nedves kékes szürkével fesdd meg a forma szélén lévő árnyékot, és az üveg padlóra vetett árnyékát. Várd meg, hogy teljesen megszáradjon.

4., Sötétítsünk kicsit a vetett árnyékon, majd adjunk egy kis színt az üvegnek meleg szürkével, ezzel érzékeltetjük a kelyhet. Majd fessünk az előtérre, az üveg előtti területre világos, meleg sárgával. Ezzel a fényt érzékeltetjük. Ismét várjuk meg, míg megszárad.

5., Fessük meg a hátteret. Nedvesítsük be tiszta vízzel a háttér területét, majd itt használjunk türkiz kéket.

6., Fessük meg az üveg középtónusait. A középtónusok megfestéséhez vékony ecsetet használjunk. Ezek a középtónusok tulajdonképpen nem mások, mint a háttér és az előtér eltorzulásai. Tehát, ahogy az előtér és a háttér színei megtörnek és eltorzulnak az üveg felületén.

Ezért használjuk ugyanazt a kéket, amit a háttérnél használtunk, ezzel biztosítjuk, hogy megfelelően olvadjon össze az üveg a környezetével. Ha a színek túlságosan különbözőek lennének, elütnének egymástól, akkor az üveg olyan nem odaillőnek tűnne.

Az üveg alsó részén lévő visszaverődéseket, amik az asztalról verődnek vissza a kehelyre, ugyancsak azzal megegyező színnel fessük meg a középtónusokat. Tehát a sárgás színnel, amit korábban itt használtunk.

7., Most következik a második réteg eltorzulás megfestése. Ugyanúgy fesd meg az üvegre vetődő eltorzulásokat, mint az előbb, csak annál picit sötétebb legyen.

8., Az utolsó réteg eltorzulás következik. Most megint sötétebb árnyalatok következnek, az értékskálánk 8-9-es értékének megfelelőek legyenek.

Természetesen nem az összes eltorzulást kell így megsötétíteni, hanem csak ahol indokolt. Nézd meg a mellékelt ábrát, hogy mely területek lettek sötétebbek. ugyanez igaz az előző lépésre is.

Ezzel vízuálisan kicsit kiugrik az üveg a képből és érzékelhetővé válik az üveg vastagsága is.

Miután teljesen megszáradt a festék, távolítsd el a maszkoló folyadékot.

9., Egy áttetsző réteggel menj át azokon a fényeken, melyek az üveg árnyékos oldalán vannak. Ez azért kell, mert ezek a fények nem teljesen ragyognak ki, nem úgy mint azon az oldalt, ahol a fény közvetlenül éri az üveget.

Hogy milyen színt használj? Világos kékesszürke megfelelő lesz. Annak a nagyon halvány, szinte áttetsző rétege (minél több vízet adsz a festéknek, annál halványabb lesz.)

10., A kész festmény. Ennél a képnél maszkoló folyadékot használtunk, hogy megtartsuk az üvegről visszaverődő fények tisztaságát, valamint az adott szín értékben (sötétségben, erősségben) különböző változatait alkalmaztuk, hogy megteremtsük vele az átlátszó formát.

Ezt a technikát alkalmazva bármilyen átlátszó formát megfesthetünk, csak arra kell fókuszálni, hogy a fényeket és az átlátszó felület vastagságát a megfelelő helyeken érzékeltessük.

Rajzolni már tudsz, de szeretnél színes képeket is alkotni? -> Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam, a távolság nem jelenthet akedályt 🙂

De ha még a pálcikaembereknél tartasz, akkor a színek előtt még van egy lépés. Gyorsan, profi módon megtanulni rajzolni a nulláról, otthonod kényelmében. -> Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák