Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

A bal és a jobb agyfélteke konfliktusa

Könnyű észrevenni, mikor a két agyféltekénk konfliktusba kerül egymással, ha egyszer már tudod, hogy mire figyelj. És mikor már képes vagy ezt észrevenni és tudatosítani, akkor könnyedén tudsz váltani az egyik gondolkodásmódból a másikba (jobb- és bal agyféltekés mód).

Az alábbi gyors rajzfeladat, amit a módszer megalkotója – Dr. Betty Edwards – fejlesztett ki, egy lehetőséget ad Neked arra, hogy megtapasztald milyen is az egyik, illetve a másik látás-, gondolkodásmódban lenni.

Mielőtt elkezdenéd, töltsd le a megfelelő referenciaképet és nyomtasd ki:

Ha bal kezes vagy, akkor klikk ide és nyomtasd ki.

Ha jobb kezes vagy, akkor ide kattints és ezt nyomtasd ki.

Amire szükséged lesz az egy sima papír, jó a nyomtatópapír is, és egy akármilyen grafitceruza. Valamint kb. 10 perc 🙂

1., Tedd le magad elé a kinyomtatott referencia képet. ( a bal ill. a jobb kezeseknek megfelelőt!!!)

2., Erősítsd meg a ceruzáddal a már megrajzolt arcélt (ill. váza oldalt), és ahogy haladsz, nevezd el a részeket, mond ki magadban vagy hangosan (attól függ hol vagy 🙂 ), mint homlok, szemüreg, orr, felső ajak, stb… Ezt meg is ismételheted, hogy jobban beléd ivódjanak az egyes részek a rajzon.

3., Most kezd el a másik oldalon (bal kezeseknél a bal oldalt, és jobb kezeseknél fordítva) rajzolni a szimetrikus tükörképét annak, amit a másik oldalt látsz, míg a végére megkapod a vázát. Közben mond magadban az egyes részek neveit.

Ahogy haladsz és mondjuk az orrhoz érsz (legtöbbször az orr aljánál, ajak kezdeténél) lesz benned egy kis zavar és feszültség. Figyeld meg tudatosan, amit ekkor érzel és hogy mi történik valamint azt hogy hogyan oldottad meg végül a problémát.

A magyarázat (ill. a megfejtés;-) ): Szigorúan csak a fentiek elvégzése után olvasd el!!!!!!!!

Ennek a feladatnak pontosan az a célja, hogy zavart keltsen, hogy megfigyeld a reakciódat, és azt hogyan oldod meg végül a feladatot. Sokan konfliktusba kerülnek saját magukkal, mikor elérnek egy-egy ponthoz és hirtelen nem is tudják hogy merre mozdítsák a ceruzájukat.

A zavar attól keletkezik, hogy nevén kell nevezd az egyes részeket (orr, száj, stb.), amelyhez a verbális bal agyféltekét kell használnod. És egy olyan rajzot kellett befejezned, amit vizuális jobb agyféltekével lehet megoldani. Ez az agyfélteke, ez a mód nem tud szavakban gondolkozni csak ívekben, szögekben, méretekben és formákban.

Tehát jól megfigyelted magad? Hogy oldottad meg végül azt, hogy mégis egy szimmetrikus váza legyen a végeredmény? Hogyan léptél tovább, amikor összezavarodtál?

Ez történhetett úgy, hogy nem gondoltál többet az egyes részek nevére és csak a formákat és szögeket figyelted meg. Vagy többet nem arcnak tekintetted, hanem a váza másik oldalának. Vagy emlékezetből rajzoltál, stb….

Ha a fentiek valamelyikét választottad, valamint lehet azt is tapasztaltad, hogy egyszer csak nem is hallottad a körülötted lévő hangokat, vagy legalábbis olyan távolivá és elmosódottá váltak, az idő pedig csak úgy elrepült, anélkül, hogy észrevetted volna, akkor biztosan sikerült átlépned jobb agyféltekés módba.

Ha viszont menetközben túl frusztrálttá, idegessé váltál és nem tudtad végigcsinálni, akkor ezúttal a bal agyfélteke győzött. Ami csak annyit jelent, hogy mindannyian mások vagyunk és neked több időre, gyakorlásra van szükséged, ahhoz, hogy ki tudd kapcsolni a bal agyféltekédet és megtapasztald a kreatív oldalt. Így csináld meg majd újra a feladatod, míg nem tapasztalod a leírtakat.

Tehát a feladat által megtapasztalhattad, hogy milyen is rajzolni, ha a bal agyféltekéddel nézed a világot, átélhetted a konfliktust, mikor próbáltál (remélhetőleg sikeresen) átlépni J-módba, és megtapasztalhattad azt a nyugodt és alkotó érzést, mikor már jobb agyféltekés módban folytattad a rajzot.

Ez a feladat a konfliktuskeltésre lett kifejlesztve, a tanfolyamon pedig számos olyan feladatot csinálunk, ami arra hivatott, hogy a bal agyféltekét lecsendesítse, és tisztán átlépj J-módba, amit aztán tudatosan képes leszel irányítani.

És ha ezzel megvagy, akkor a rajztechnikák elsajátítása gyerekjáték lesz.

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Próbáld ki! – A két agyfélteke konfliktusa bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák