Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Az előző bejegyzésemben kezdtem el boncolgatni ezt a témát egy Facebook-on kapot üzenet hatására. Az első részt itt találjátok: http://rajzhobby.hu/rajzolas/mit-kezdjek-a-rajztudasommal

Ez itt ennek a témának a folytatása. De még mindig nincs ezzel vége, jövök nem sokára a következő és egyben befejező résszel. 😉

Illusztrációk

Illusztrációkra rengeteg helyen szükség van. Felsorolom, amik eszembe jutnak. Újságok, magazinok, könyvek, ezen belül gyermek, felnőtt, sci-fi, fantasy stb. Lehetnek könyveknél a belső oldalakon – leginkább gyermek könyveknél, oktatói, vagy kifejezetten illusztrációs könyveknél -, vagy lehet könyvborító is.
Szükség van illusztrációkra a reklámiparban is, akár reklám anyagok megtervezéséhez, akár egy egy cég arculatához tervezni illusztrációt. Ez már kicsit sokrétűbb, itt lehetnek kisebb munkák, ahol valóban illusztrációt kell készíteni, de lehetnek már Grafikus designer-i munkák is, ahol már szóróanyagokat, például szórólapok, névjegykártya, prospektusokat, logót kell tervezni.

Ez utóbbi már túlmutat a rajzoláson, festésen és ehhez már olyan programokat is tudnod kell használni, mint például Photoshop, Illustrator, InDesign, esetleg Corel Painter és egyebek.

  • Könyvborítók, könyvekhez illusztrációk

Ha ez érdekel, akkor először is azt kell tudnod, hogy mi is a te saját stílusod, és egy ezt tükröző portfóliót kell összeállítanod. Majd talán erről is készítek egyszer egy külön bejegyzést, hogyan kell portfóliót készíteni, de ide ez most túl hosszú téma lenne.

Aztán a stílusodtól függően keress meg kiadókat, például menj be egy könyvesboltba és nézd meg azokat a könyveket, amik olyan stílusú borítóval, belső képekkel, olyan témával rendelkeznek, ami illik a te stílusodhoz. Nézd meg ki a kiadó, vagy ki foglalkozik a könyvborító résszel, a belső illusztrációkkal. Keress hozzájuk kontaktot, ha van, nézd meg a honlapjukat, hátha ott külön van információ arról, hogyan veheted fel velük a kapcsolatot illusztrációk, könyvborítók kapcsán.

Anna Marine Könyv Illusztráció

A kép illusztráció. Forrás: http://anna-marine.deviantart.com/

Kicsit nyomozz utána, ki ott a kapcsolattartó, valamint milyen megkeresési formát preferálnak, email vagy levél, vagy telefon, fax? Hogyan érdemes elküldened hozzájuk, amit tudsz, először csak egy levél, egy-két munkáddal (!soha ne küldj eredeti munkákat csak másolatokat!!!), vagy ott hagyhatod a portfóliódat ? A portfóliód se eredeti munkákat tartalmazzon!!! Eredeti munkákat csak akkor adj, ha kifejezetten ezt kérik és visszakapod, illetve ha személyesen tudod bemutatni a munkáid és így természetesen végig nálad vannak és maradnak.

Általában ezek szabadúszó munkák, nagyon kevés helyen van a kiadóknak saját, állandó illusztrátora.
Nem csak Magyarországban kell gondolkodni, megkereshetsz a munkáiddal külföldi kiadókat is. Ehhez jó, ha tudsz angolul, vagy van valaki, aki segít neked ebben.

Van egy nagyon jó könyv, ami összegyűjtött rengeteg információt és céget, elérhetőségi információkkal, akik művészeket, grafikus designer-eket alkalmaznak szerződéses alapon. Nem csak könyvkiadók, hanem reklámcégek, galériák, magazinok, ajándéktárgyakkal foglalkozó cégek stb.
Ez nem magyar, angolul van, és leginkább amerikai kontaktokat tartalmaz, de ebben a szakmában az a jó, hogy nem vagy helyhez kötve, bárhonnan végezheted a munkát. 🙂
A könyv címe: 2014 Artist’s & Graphic Designer’s Market. Ez a 2014-es évre való kiadás, minden évben adnak ki újat.
Van külön kiadás a gyermekkönyv illusztrációkra. Ennek a címe: 2014 Children’s Writer’s and Illustrator’s Market

  • Újságok, magazinok, képregények

Egyes újságok, magazinok ugyancsak tartalmaznak illusztrációkat, van, amelyik a borítóján is néha, vagy állandó jelleggel. Így ugyancsak kutatni kell kicsit, hogy melyek azok a magazinok, amik nálad szóba jöhetnek az általad képviselt stílus és a témák alapján. Majd fel kell venni a kapcsolatot a szerkesztővel, vagy az adott újságnál, magazinnál az ezzel foglalkozó részleggel.

Itt se csak Magyarországban gondolkozz!

A képregény az már egy más műfaj. Nem igazán tudom, hogy ez hogy működik. Úgyhogy meghagyom ötlet szinten, akit érdekel, ássa bele magát mélyebben.

A mai napra ennyi, nem sokára jön az utolsó adag! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák