Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

A napokban kaptam egy üzenetet a Hobby Rajz Facebook oldalán azzal kapcsolatban, hogy ha valaki jól rajzol, akkor mit tud kezdeni a rajztudásával, hogyan tudná azt hirdetni, hogyan tudná eladni a munkáit, illetve a tudását.

Ez a téma biztos vagyok benne, hogy nagyon sokakat érdekel. Vagy azért, mert az illető már tud, vagy még nem tud, de nagyon szeretne, viszont úgy gondolja, hogy kizárólag hobbiként gondolhat az alkotásra, mert pénzt nem tud majd vele keresni. Pedig akár megélhetési formává is válhat a rajzolás. Gondold csak el, megélni abból, amit igazán szeretsz, ami egyben a hobbid és a szenvedélyed is. Ez megfizethetetlen, viszont egyáltalán nem lehetetlen. 🙂

Hát ezért készült ez a bejegyzés, hogy csokorba gyűjtsem a lehetőségeket, hogy mit is kezdhetsz a rajztudásoddal. Itt nem csak rajzolásra gondolok, lehet ez festés is, tradicionális médiumokkal, de akár digitálissal is.
Természetesen biztosan vannak egyéb módok is, amikre én nem gondoltam, vagy nem soroltam fel. Itt azok vannak, amiket tudok, hallottam, illetve, amik eszembe jutottak.
Tehát kezdjünk hozzá.

Először is az, hogy milyen lehetőségeid vannak, az függ a stílustól, amit képviselsz, mint absztrakt, non-figuratív, portré, karikatúra, képregényszerű stb. Itt most általánosságban a rajzokkal, alkotásokkal foglalkozok, hogy mit tudsz velük kezdeni, tehát mindent felsorolok stílustól függetlenül. Így ki tudod választani, hogy melyik vagy te, illetve mi is érdekel leginkább.

Mivel ez egy hosszú téma, ezért három részre bontottam, most következik a bejegyzés első része, a folytatás, majd a következő bejegyzésemben lesz.

Portrérajzolás

A legkézenfekvőbb, ami talán eszedbe juthat az a portrérajzolás. Ha tudsz jól embereket, állatokat rajzolni, akkor ez egy jó ötlet lehet. Akár fekete-fehér médiumokkal, akár színessel dolgozol.

Ehhez készíthetsz magadnak egy saját honlapot, vagy blogot, vagy egy külön facebook oldalt, vagy hirdetheted magad apróhirdetéses oldalakon. Ha több pénzed van rá, akkor újságokban is, ha van valamilyen web-es elérhetőséged, akkor a lap.hu-s oldalakat érdemes megkeresni, hogy tegyék ki az oldalad linkjét. De természetesen külföldben is gondolkodhatsz, ne csak Magyarországban.

Hirdetheted magad a google-ön fizetős hirdetéssel (google adwords) is.

Az elején készíthetsz barátoknak, ismerősöknek ingyen vagy nagyon olcsón, ha tetszik nekik, akkor ők úgyis megmutatják az ismerőseiknek, kiakasztják a lakásukban, így akik náluk járnak, láthatják, ajánlhatnak téged szóban, vagy kiposztolhatják a rajzodat a facebook oldalukon a te elérhetőségeiddel, így új megrendelésekre tehetsz szert.

Karikatúrakészítés

Ez lehet egy különálló műfaj, de ajánlhatsz karikatúrákat is a tradicionális portrérajzok, festmények mellé.
A hirdetési módszere ugyanaz, mint a portrérajzoknál.

Saját Rajzok felhasználása

A saját rajzok alatt azt értem, hogy nem valakinek készíted megrendelésre, hanem saját ötlet, referencia/ referenciák alapján, valamilyen témában. Ezeket a rajzaidat, festményeidet, színes munkáidat, akár tradicionális, akár digitális, számtalan módon felhasználhatod.

Meghirdetheted magát a rajzot különböző oldalakon eladásra, mint pl. eBay vagy Amazon, vagy magyar oldalon, mint pl. a Vatera, de rengeteg ilyen hely van még, keresgélj kicsit.

Eladhatod az eredeti rajzaidat, de készíttethetsz belőlük print-eket (nyomtatásokat), posztereket is. Természetesen professzionálisan, nem házi nyomtatón. Vagy eleve olyan oldalon keresztül adod el, ahol van ilyen opció, hogy print-et, posztert készítenek a művedből. Ilyenek pl. a Zazzle (http://www.zazzle.com) vagy a DeviantArt.

Felhasználhatod a rajzaid, design-jaid különböző termékekre, mint képeslapok, kirakós játékok (puzzle), pólóra nyomtatva, bögrére, egérpadra, medálra és még rengeteg egyéb termékre. Nyithatsz saját webshop-ot is, ekkor neked kell valahol legyártatni ezeket a termékeket.

De regisztrálhatsz ezzel foglalkozó oldalakra is, ahova feltöltheted a rajzod, design-od és rengeteg termék közül választhatsz, amire rárakattathatod, és ezen a weboldalon lesz egy külön kis boltod, amin keresztül árulhatod ezeket a termékeket. De itt természetesen nem az egész termék árát kapod meg, hanem egy royalty fee-t, vagyis jutalékot kapsz az eladások után a design-odért. A %-ot te határozod meg, de annyival drágább is lesz a terméked, tehát csak óvatosan, mert ha túl drága, nem biztos, hogy sok vásárlód lesz.

Ilyen oldalak, a már említett Zazzle vagy Etsy. De még biztos van rengeteg ilyen, keress rá. Ezek nem magyar oldalak.
Magyarul sajnos nem tudok ilyen oldalt csak olyat találtam, hogy rátetethetsz saját képet termékekre, de rajtuk keresztül nem tudod értékesíteni, ezek pl. a MultiPrint valamint az Ajandecom. Ezek jók lehetnek, ha saját webshop-ot nyitsz és velük gyártatod le a termékeidet.

Vannak cégek, akik vásárolnak is rajzokat, design-okat a saját termékeikre, mint például keresztszemesek (pl. http://heavenandearthdesigns.com/); ruhák (pl. http://www.spiraldirect.com/); puzzle-ök ; gumibélyegzők (pl. http://www.craftsandme.co.uk); telefonhoz laptophoz, egyéb kütyükhöz tokok, borítók (pl. http://www.diabloskinz.com/); falra ragasztható tapéták (pl. http://www.wickedwalls.com.au/); képeslapok; üdvözlő kártyák; ágyneműk, kis szobrok stb. Ezek is leginkább külföldiek, de biztos vannak magyar cégek is, akik ezzel foglalkoznak.

Kutass egy kicsit cégek után kiknek tudnád eladni a rajzaid, design-jaid. Annak mindig nézz utána, hogy milyen feltételekkel adod el! Például a teljes jogot megveszik a rajzod felett, vagy az eladások után kapsz százalékot, vagy egyéb feltételek vannak?

Ha van már esetleg valaki, akinek nagyon tetszenek a munkái és közel áll a te stílusodhoz, akkor keress rá a neten, nézd meg, hogy az ő munkái hol találhatóak meg, milyen cégek kínálatában szerepel design-ként. Ezek is ötletet adhatnak, hogy esetleg a te munkáiddal milyen cégeket kereshetsz meg.

Magad és munkáid reklámozása

Érdemes minél több fórumon jelen lenni. Példák: saját weboldal, facebook, DeviantArt, Instagram, Pinterest, YouTube, Google+, Vimeo, Twitter, Buzznet, LinkedIn és még sorolhatnám.

Természetesen nem kell mindenütt ott lenned. Válaszd ki, hogy melyikek szimpatikusak neked, valamint döntsd el, hogy hol hogyan szeretnél megjelenni. Lehet az egyiket csak a képeid, saját munkáid megmutatására használsz, a másik lehet kicsit személyesebb, a harmadik szakmaszerű, vagy blog stílusú. Ez már a te döntésed.

Egyelőre ennyi, a folytatás következik majd a következő bejegyzésemben. Addig is kitartás, mindjárt itt a hétvége. 😉

Mit kezdjek a rajztudásommal? bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák