Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Most nem festünk, hanem rajzolunk, de nem fekete-fehérbe, hanem színesben, színes ceruzákkal. Hogyan rajzoljunk vörös rózsát élethűen?

A tananyag a következő oldalról származik: http://drawsketch.about.com/od/flowerdrawing/ss/drawarose.htm

Először is kell egy referenciakép, valamint színes ceruzák. Maga a tananyag Prismacolor ceruzákkal mutatja be a rajzolás folyamatát, de ezt a faja ceruzát itthon nem lehet kapni, de megrendelhető, például az eBay-ről.

De biztos, ami biztos én a Prismacolor ceruzák mellé odaírom a szín összetételüket, hogy megtalálhassátok a megfeleő színes ceruzát a hazai piacon is.

1., Tehát használhatsz referenciaképet is modellnek, de akár egy élő szál rózsát is lerajzolhatsz. Most az alábbi képet használjuk, mint referencia.

2., Általában kihívást jelent, hogy meglássuk a megfelelő értékét a színeknek, különösen az erőteljes színek esetén. (De ha valaki végzet már jobb agyféltekés rajztanfolyamot, akkor az tudja miről beszélek, és valószínűsítem, hogy nem okoz gondot az értékek/tónusok meghatározása.)

Ebben a tananyagban a rajzoló egy festő programot használt (pl. photoshop, paint stb.), hogy jobban lássa az adott tónusokat. Növelte a kontrasztot és az élességet, valamint sepia-t adott hozzá, hogy meleg és természetes képet kapjon.  De nyugodtan használhattok szürke skálás (grayscale) verziót is. Az eredményt itt láthatjátok.

3., Most jöhet a rózsa szirmok körvonalának megrajzolása. Bentről haladj kifelé. Mivel a szirmok élei világosak, ezért ne használjunk sötét ceruzát. Itt piros ceruzával lettek megrajzolva a fő formák.

4., Most elkezdheted rétegenként felvinni a színeket, kezdve az alapozástól, ami majd később lehetővé teszi, hogy a sötét és világos tónusokat később összemossuk. Ennél a rajznál az alap színt a Prismacolor PC924-es Crimson Red ceruza adta meg. Ez egy gazdag, csak kissé hűvös piros szín. (ez a szín egy pirosas narancs árnyalat)

A képen látható árnyékolások még sötétebbek lesznek később, de először csak egy halvány alapot vigyünk fel egyenletesen. Majd PC1077-es colorless blender-t használva árnyékolt a világosabb részeknél. Ez egy olyan színtelen, pigmenteket nem tartalmazó ceruza, melynek a felépítése hasonló a színes ceruzákéhoz, de mivel színe nincsen, ezért segíti a már felvitt színek összemosását.

5., Nem igazán van olyan, hogy csak egy színt használunk a színezésnél, még akkor sem, ha maga a rózsa egyszínű. Árnyékok, közvetlen vagy közvetett és visszavert fények mind-mind különböző színhatásokat keltenek az adott felületen. Ha jól megnézzük a referenciaképet, akkor azt vesszük észre, hogy van egy kékes lila árnyalat a rózsa több részén is. Ehhez használjuk a Prismacolor PC932-es lilát. Ez a szín egy lila árnyalat fehérrel világosítva kicsit.

Még természetesen nincs itt vége és lesz folytatás, de egy bejegyzésben túl hosszú lenne, így a következő 5 lépést a következő (pénteki) bejegyzésben találjátok.

Tanulj meg festeni a nulláról! Értsd meg a színek szabályait, a színelméletet és láss úgy, ahogy a művészek. -> Színes tanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák