Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Hogyan rajzoljunk kutyát? Találtam egy külföldi oldalt, amely képekkel illusztrálva és lépésről lépésre leírva bemutatja, hogyan rajzoljunk kutyát fényképről. Az elv, amit leír az tetszik, ezért is osztom meg Veletek. A végeredmény nekem annyira nem jön be, de szerintem Ti jobban fogjátok csinálni 🙂

Az anyag innen származnak: Helen South

Tehát ezt a kutyust fogjuk most megrajzolni.

Először is osszuk fel a fejet részekre


Az első lépés az, hogy vigyél fel egy-két vázlatvonalat, amivel meghatározod a pofa középvonalát, vagyis rajzolj egy függőleges vonalat, ami áthalad a fülek, szemek között és az orr középpontján. Ellenőrizd le a vonal szögét, hogy egyezzenek az eredeti fotóval. Majd rajzolj vízszintes vonalat a fej tetejére a fülek közé, a szemek közé, egy vonalat, ami átmegy az orron, egyet, ami a szájon, majd egyet, ami az állon.

Minden kutyafajta különböző, így nagyon pontosan kell megrajzolni ezeket a vonalakat, hogy visszaadjuk a rajzolandó kutya karakterét.

Csinálhatod úgy is, hogy egy átlátszó műanyag lapot fektetsz a kinyomtatott fényképre, vagy ráhelyezed a monitorodra és arra rajzolod fel ezeket a segédvonalakat egy táblafilccel. Majd csak ez után viszed át ezeket halványan a rajzfelületedre (papírodra) egy ceruzával.

Készítsük el a kutya fejének nyers vázlatát

Most halványan megrajzoljuk a fej körvonalait. Figyelj oda a pofa széleinek vonalára, ezek alkotják meg annak dimenzióját, valamint figyelj arra is, hogy tartsd meg az eredeti fényképed arányait. Rajzolj néhány vázlatvonalat a szőrnek is. Majd Óvatosan rajzold meg a szem körvonalait is, itt is nagyon fontos, hogy tartsd az arányokat, távolságokat. Ugyancsak készítsd el az orr és a fülek körvonalait is.

Most jönnek a részletek


Mostanra többé-kevésbé megvagyunk a kutya vázlatának megrajzolásával. Vedd észre az információkat hordozó jeleket a szem körül és a homlokon, ezek apró gyűrődéseket jeleznek. Rajzold meg a szőr főbb vonalait, a főbb növési irányokat, amik meghatározzák a szőr karakterét. Ezek a vonalak segítenek majd abban, hogy a fej formájára is emlékezzünk, ne csak a kontúrokra.

Néhány részlet megfontolása

Most álljunk meg egy percre és gondolkozzunk el a következő lépésen. Nézzük meg a fény esését, honnan éri a fény a képen lévő kutyát? Most még csak a kutya vázlata van meg, így rátérünk az árnyékolásra is. Az illusztrációnak használt képen a fény a felső bal sarok felől érkezik, ezáltal a kép alján lesznek a sötétebb részek. A fül alatt pedig árnyékokat találsz. Most keressük meg, hogy hol vannak a fényfoltok. Ne felejtsük el, hogy a szemben biztos, hogy találni fogunk 1-2 fénylő foltot. Ahol ezek a legvilágosabb, fénylő részek vannak, hagyjuk fehéren a papírt.

A szemeken kívül fogsz találni fényvisszaverődéseket az orron és a szőr egyes részein is.

A szőr megrajzolása, elsatírozása

A rövidebb szőrhöz kisebb vonalakat használjunk, a hosszabbakhoz nagyobbakat. Egy elsatírozóval vagy zsebkendővel maszatoljuk el itt-ott, valamint figyeljük meg az árnyékosabb részeket, és azok elsatírozását a fenti illusztrációs képen, hogyan teremtette meg a rajzoló a szőr tömegének hatását. A szőr vonalainak megrajzolásánál, elsatírozásánál mindig kövessük a referenciaképünkön látható szőr növési irányát, hogy élethű legyen a rajzunk.

Adjunk több szőrt hozzá

A rajzon lévő kutyus egy kicsit bolyhosabb lett mint az eredeti képen lévő. Nézd meg az illusztrációs képen, hogyan árnyékolt a készítő a szem alatt, a pofa mentén és a füleknél.

Kövesd a referenciaképeden látott formát a szőr vonalkázásánál.

A kutya orrát árnyékold jó sötétre és satírozd el, a világosabb részeknél, ahol a fény visszaverődik, hagyd szabadon, majd radírral emeld ki a fényeket. Radírozd ki a segédvonalaidat, ami még látszik és satírozd el azokat a területeket, hogy egybefüggő legyen.

A kész rajz

Itt láthatod a kész portré rajzot a kutyáról. A radírral világosíts, illetve emelj ki részeket, ahol kell, és árnyékolj, ahol a sötétebb részek vannak. A rajzon a kutya kicsit bolyhosabb lett, mint az eredeti képen lévő, mert hosszabb vonalkázást használt a rajzoló, mint ami a képen lévő kutyához kellett volna. Te is játszhatsz ezzel a dologgal, vagy rajzolhatod pontosan olyanra, ahogyan látod a képen.

Érdekel a rajzolás és szeretnél megtanulni az alapoktól rajzolni, gyorsan és egyszerűen? -> Jobb agyféltekés rajztanfolyam másképp

Hogyan rajzoljunk kutyát bejegyzéshez 7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák