Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

A rajzolás alapvető kelléke a jó papír, most erről lesz szó, ehhez adok segítséget a különböző fajta papírok bemutatásával, valamint úgy általánosságban írok egy kicsit a rajzpapírokról.

A rajzoláshoz a legmegfelelőbb a sima rajzpapír. A texturáltabb rajzpapírok, melyeknek érdesebb a felületük a kréta- és a szénrajzokhoz a legalkalmasabbak.

Minél simább a papírunk, annál teltebb és sötétebb lesz a szín. Viszont, ha érdesebb papíron, pasztelpapiron vagy félérdes akvarell papíron rajzolunk, akkor az egyenetlenségek miatt a vonalak megtörnek és itt-ott elővillan a papír fehérsége. Ez nem feltétlenül baj, bár így nem lesznek plasztikusak a rajzaink, viszont pont ettől a szemcsés hatástól érdekesebb lehet a tónusozott rajzunk.

Papír fajták, a teljesség igénye nélkül:

Fabriano Ingres termékek (CMF Ingres)

100%-osan savmentes, hosszú élet tartalmú cellulózból készült papír sűrű, bordázott felülettel. Elsősorban a porpasztell és a szénrajzokhoz ajánlott, de puha grafithoz, olajpasztellhez és pittkrétákhoz egyaránt használható. 90 valamint 160 g/m2-es vastagságban forgalmazzák.

Fabriano Accademia rajzkartonok ívben, tekercsben, blokkban

Savmentes, hosszú élettartamú, enyhén érdes felületű karton elsősorban ceruza és krétarajzokhoz, de használható temperához is. Ez utóbbit csak a 200 g/m2-es vastagságún érdemes kipróbálni. Kiváló minőségű cellulózból készül és semleges pH értékű. Kapható 200 g/m2-es ívben és tekercsben, 160 g/m2-es tekercsben és 120 g/m2-es blokkban.

Fabriano Roma rajzpapírok:

100 % rongytartalmú, kézi készítésű, vízjeles, időtálló, rendkívül igényes művészpapír. Semleges pH értékű, szívós és színtartó. Rajztechnikákhoz, illetve különféle igényes művészeti nyomatokhoz is ajánlott.


Fabriano Tiziano kartonok:

160g/m2 vastagságú papír, magas minőségű cellulóz és pamut optimális keveréke. A színtartóssága kiváló, pH semleges, savmentes. Gazdag színválasztéka miatt a művészeti felhasználás (pasztell-, szén-, ceruzarajzok, akvarell-, gouache technika) mellett sokan használják lézer és tintasugaras nyomtatókba, dekorációs és hobbycélra egyaránt. Lehet ívben és blokkban is kapni.

Most egyenlőre csak a Fabriano termékek fértek bele ebbe a bejegyzésbe, de fogok még rajzeszközökről és további rajzpapír fajtákról írni, bemutatni. Hasznos lehet azoknak, akik nem csak kapkodják a fejüket a sokféle  papír láttán, de fogalmuk sincs, hogy mi a különbség köztük.

Szeretnél megtanulni rajzolni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? -> Rajztanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák