Online Jobb Agyféltekés TanfolyamokA legutolsó bejegyzésemben volt szó arról, hogyan lehet alapformák segítségével lerajzolni igazából bármit (nézd meg itt, ha még nem láttad). Most az alapformákkal való rajzolást viszem tovább és megmutatom, hogyan kell kezet rajzolni ezzel a módszerrel.
A tananyag eredeti változatát itt találod: http://www.paintdrawpaint.com/2010/08/looking-for-simple-shapes-drawing-hand.html

Tehát ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogyan rajzolj kezet, de leginkább annak gyakorlására szolgál, hogyan egyszerűsítsd le a látott formákat úgy, hogy jobban megfoghatóbb, lerajzolhatóbb legyen.

Először az egyszerű alapformákat fogjuk megkeresni és abból felépíteni a kéz komplex szerkezetét. Most nem a kéz anatómiájáról vagy annak arányairól lesz szó, arról majd egy másik alkalommal. Most csak simán a formákkal foglalkozunk.

Először a látott forma, jelen esetben a kéz, legnagyobb alapformáit fogjuk megkeresni, majd ezeket a formákat fogjuk referenciaként kezelni, hogy megtaláljuk és elhelyezzük a kisebb formákat.

Alapformák

Itt láthatsz két képet a kézről. Az egyik oldalnézetből mutatja a kezet, a másik pedig a tenyér felöl. Fehérrel láthatod körberajzolva a kéz legnagyobb, legegyszerűbb alapformáját, ami meghatározza a kéz formáját az adott nézőpontból.

Oldalnézetben ez az alapforma ék alakú. A tenyér felöl nézve pedig egy egyszerű téglalap. Ez így elég egyszerű, de ha valamilyen mozgásban van a kéz, akkor ezek az alapformák már nem ilyen egyértelműek. A trükk az, hogy egyszerűsítsd le a legbonyolultabb formákat egyszerű, érthető kisebb formákká.

Itt láthatod azt a kézbeállítást, amivel most dolgozni fogunk.

Az alapformák ezen a kézen pedig a következők

Ahogy fent is láthatod a legtöbb forma lebontható három egyszerű alapforma segítségével. Ezek a kör, a háromszög, a négyszög és ezek variációi. Az alsó képet megnézve, ahol nincs a fénykép csak az alapformák látszanak, figyeld meg hogyan épül fel a kéz struktúrája ezen egyszerű alapformák segítségével.

Dolgozzunk a nagytól a kicsik felé haladva.

Egy rajz elkezdésénél először a legnagyobb formákat kell vázlatosan felrajzolni, majd ezen finomítani, ahogy haladsz a kisebb formák felé, ellenőrizve azok elhelyezkedését és addig bontani le kisebb és kisebb formákká, amíg fel nem építed vele az egész struktúrát.

Természetesen nem ez az egyetlen módja, hogy megrajzoljuk valaminek a komplex szerkezetét, de ez az egyik és működő módja, így miért is ne próbálnánk ki ezt is.

A bal oldali képen a referenciának választott kézre látod felrajzolva a legnagyobb alapformákat. Ezeket fogjuk használni a továbbiakban a rajz során, mint alap.

Keressük az egyszerű formákat, rajzoljuk meg a kezet

Először vázoljuk fel a nagyobb formákat, amit az előbb már említettünk, majd haladjunk a kisebb formák felé, ami a hüvelykujjat és a kisebb alakzatokat fedik le.

Keresd meg ezeket a kisebb kormákat, majd rajzold meg őket úgy, hogy használd segítségként a nagyobb alapformákat, hogy a kisebbek elhelyezésénél.

Figyelj rá oda, hogy ne siesd el ezt a folyamatot. Csábító lehet, hogy úgy helyezd el a formákat és alakzatokat, ahogyan azokat látod. De válogasd meg, hogy mi legyen az a következő forma, amit berajzolsz.

Következő lépésben rajzold be a kisebb formákat is. Ebben az esetben az ujjak további részeit, valamint haladj tovább a csukló és a kéz többi részei felé.

Most még ne aggódj az ízületek és hajlatok miatt, ahol az egyes részek összekapcsolódnak. Még nem tartunk itt, most még csak helyezz el mindent a megfelelő módon.

Ismét ugyanazok a lépések jönnek. Keresd a kisebb formákat és helyezd el őket a rajzon.Ez egy olyan folyamat, ahol a lépések ismétlődnek, csak folyamatosan finomítod a rajzot, ahogy haladsz az egyre részletesebb és kisebb formák felé.

Ne felejtsd el, hogy folyamatosan ellenőrizd az új formák helyét a referencia nagy alapformáidhoz viszonyítva.

Folytasd a formák finomítását és kezd el keresni, hogy hol változik meg a felület síkja, és ahol vannak ezen síkok átmenetei.Megjegyzés! A síkok egy lapos, vagyis kétdimenziós rajzon úgy értendőek, mint olyan síkok, melyek megadják a formáját a rajzolandó dolognak, vagyis dimenziót, mélységet adnak a rajznak. Ahol kettő vagy több sík találkozik, ott a forma felvesz egy kidomborodó alakot. Ezek a síkok több szögben találkoznak egymással. Ezeket a találkozási részeket nevezzük úgy, hogy megváltozik a felület síkja. A felület irányának megváltozását kezelhetjük úgy, mint egy új felületi síkot. Segít meghatározni az adott tárgy formáját, ha azt nézzük, hogy a tárgy felületének síkja milyen irányba tart.

A felületi síkok ugyancsak alakzatok, amik meghatározzák a tárgy formáját. Ezúttal a a formák, amiken dolgozunk, kevésbé absztrakt. Ezek a formák már kezdik visszaadni a kéz felületének formáját.

Folytasd a formák finomítását, a kisebb és kisebb alapformák megtalálását és berajzolását egészen addig, amíg úgy nem érzed, hogy elegendő információd van már a kézről, hogy majd dolgozz vele, mikor eljutunk a kéz tónusozásához.

Ebben a szakaszban már dönthetünk úgy, hogy elegendő részlet van a birtokunkban ahhoz, hogy elkezdjük felvázolni az árnyékok széleit.

Amellett, hogy felvázoljuk a kéz világos és sötét részeit, ezek az árnyékok arra is jók lehetnek, hogy segítsenek a további felszíni sík változások megtalálásában.


Itt az idő, hogy elkezdjük az árnyékolást, és tónusozzunk realisztikusan. Ezen a képen az árnyékokat szénnel satírozták be, de nem muszáj szénnel árnyékolni, használhatsz puha grafitceruzát is. A legsötétebb tónushoz a 8B-s a legjobb.
Majd folytassuk a kéz tónusozását a megfelelő értékek megtalálásával, amelyhez a felületi síkok is segítséget nyújtanak.
Kezdd el az árnyékolást a sötétebb felületek felöl haladva a világosabbak felé. Folytasd a finomításokkal.


Összefoglalásképpen, amire ez a bejegyzés felhívta a figyelmet az, hogy az összetettebb fromák is mindig lebonthatóak kisebb, egyszerűbb alapformákká, ami megkönnyíti a megértésüket és a megrajzolásukat. Csak tartsd észben az alapformákat és dolgoz a legnagyobb formáktól haladva az egyre kisebbek felé, míg fel nem építed a teljes rajz struktúráját.

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam-> Neked is megdobban a szíved mikor egy szép rajzot látsz és elfog a vágy, hogy Te is szeretnél így rajzolni? Te is képes vagy rá, csak az első lépés megtétele a nehéz, hogy rászánd magad, hogy tegyél is érte. Ne húzd tovább az időt! Kezd el most! -> http://rajzhobby.hu/online-jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/

Hogyan rajzoljunk kezet alapformák segítségével bejegyzéshez 7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák