Online Jobb Agyféltekés TanfolyamokVolt már egy bejegyzésem az Ebru festéstechnikáról (itt láthatod). Nagyon sokatokat megfogott ez a téma és kaptam leveleket azzal kapcsolatban, hogy hogyan is működik ez a technika, hogyan készül el egy Ebru festmény.

Utánajártam a témának és a következőket találtam.

Hogyan készül az Ebru?

Tál

A tál, amit ehhez a technikához használnak, készülhet alumíniumból, üvegből, plexiüvegből, műanyagból vagy bármi olyan anyagból, ami nem szivárog. A víz felszínének kifeszítettsége szebb egy metál tálnál, mint mondjuk egy műanyagnál, ezért a metálból készült tál a legalkalmasabb erre a célra.

A tál nagysága az a használandó papír méretétől is függ. Minden oldalon körülbelül fél cm-rel érdemes, hogy nagyobb legyen a tál, mint a papír.  Mikor a papírt víz éri, akkor kicsit megfogja szívni magát és így megduzzad, nő a mérete. Hogy milyen mértékben nő, az a használandó papírtól függ, hogy mekkora a nedvszívó képessége. Ezért is kell, hogy a tál nagyobb legyen 0,5 cm-rel a papírnál, hogy kényelmesen ki tudjuk belőle venni.

A tál mélysége legyen olyan 5-6 cm, és a szélei ne legyen élesek, inkább lekerekítettek és a legjobb, ha kissé kifelé kunkorodnak, hogy ne sértse meg a papírt, mikor kivesszük belőle.

Sűrítőanyagok

A víz, amit ennél a technikánál használnak, sűrítve van. Természetes anyagból készült sűrítőanyagokat használnak, amiknek van egy tapadó hatásai is egyben. Ez a tapadó képesség segít, hogy a festék a papírhoz tapadjon.

 • Ez a kötőanyag egy növény nedvéből készül, amit úgy hívnak, hogy “geven”.
 • Ír moha, ami vörös hínárként is ismert, ugyancsak jó sűrítőanyag lehet.

Ezt az anyagot (50-60 gr-ot) kell feloldani 2 l vízben, egy mély tálban és 24 órán át hűvös, száraz helyen kell tartani. Utána a megdagadt anyagot darabokra kell törni, majd ismét 24 órát kell hagyni pihenni újabb 2 liter víz hozzáadása után. Majd a 2. nap végén ismét 2 l víz kell hozzá és össze kell keverni. Innentől kell még 48 óra a keveréknek, hogy teljesen feloldódjon a kötőanyag.

Ox gall

Ennek nem tudom, hogy mi a magyar megfelelője, de ez az egyik legfontosabb összetevője ennek az Ebru technikának. Ez ahhoz kell, hogy a festék szétterüljön a víz felszínén és ne süllyedjen el. Művészellátó boltokban biztos, hogy lehet kapni erre a célra anyagot.


Festékek

Tiszta festék pigmentet használnak, aminél az a lényeg, hogy ne oldódjon vízben. A szemcsés festéket összezúzzák vízben és a használat előtt egy kevés ox gall-t is adnak hozzá. A vízben való összezúzás ahhoz kell, hogy a festékszemcsék nedvesek legyenek, az ox gall pedig megbontja a szemcséket.

Ecset

Tradicionális, egyszerű ecseteket használnak az Ebrunál. Az ecset lófarok szőrből, rózsafából és horgászzsinórból készül.

Papír

Bármilyen fajta papír használható ehhez a technikához, a lényeg, hogy legyen nedvszívó képessége. A fényes felületű papírok tehát nem alkalmasak erre a célra. Érdemes savmentes papírt használni, hogy hosszan megőrizzük a kész kép minőségét.

Ennyit a részletekről. És akkor most következzen egy videó, ami egész részletesen bemutatja az Ebru technikát.

Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam -> Színek helyes látása, kikeverése és a modell realisztikus megfestése. Ilyen egyszerű! ->http://rajzhobby.hu/szines-tanfolyam-online-hobby-rajz

Hogyan készül az Ebru? bejegyzéshez 8 hozzászólás

 • Csikós János szerint:

  Üdvözlöm!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ezeket a festékeket hol lehet beszerezni? Illetve mi a nevük, mert a helyi művészellátóban(Debrecen) nem tudnak róla.

  Üdvözlettel:
  Csikós János

 • Rajzfun szerint:

  Kutaszkodtam egy kicsit, de nem találtam itthon olyan helyet, ahol árulnak külön Ebruhoz alapanyagokat. 🙁

  Viszont az Ebru tulajdonképpen a márványozás technika vagy ahhoz hasonló, amihez, ha jól tudom, zselatinnal sűrített vizet használnak, ennek a felületére cseppentik a festéket, ami így úszni fog a víz felszínén. A festés menete innentől már ugyanaz, ecsettel vagy pálcával kell kialakítani a formákat és erre ráfektetni a papírt, amit a márványozásnál egy kezelt papír, ami azt jelenti, hogy timsóoldatba áztatott, majd megszárított papír.

 • ronny84 szerint:

  Üdv!Az ox gall tulajdonképen ökör epe,ami elő segíti,hogy a festék részecskék rá tapadjanak a papír felületére és száradási ideje is tolódik,könnyebb a munkánk.Végeredményképp gumiarábikum is használható,de a kettő együtt is.A vízbe lehet keverni zselatint is,de a papírt áztassuk be timsóba,és szárítás után ez is használható.A printscreen.hu oldalon találnak a témával kapcsolatos segítséget.Am önök is ki kísérletezhetnek!szépek az olaj festékkel készült képek is.További jó művészetet!

 • Domoszlai Zsuzsa szerint:

  Az arab -török napokon volt szerencsem közvetlen közelröl vegignezni a müvészt, Selat Metin urat,fantasztikus képeket készìtett.Nagyon szép müvészeti ág. Hol lehetne elsajatìtani?

 • Lukács Lászlóné szerint:

  Hol tudom beszerezni az Ebruhoz szükséges csomagot, és mennyibe kerül? Ha valaki tud segíteni kérem szépen e-mailbe írja meg . Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák