Online Jobb Agyféltekés TanfolyamokVolt már egy bejegyzésem az Ebru festéstechnikáról (itt láthatod). Nagyon sokatokat megfogott ez a téma és kaptam leveleket azzal kapcsolatban, hogy hogyan is működik ez a technika, hogyan készül el egy Ebru festmény.

Utánajártam a témának és a következőket találtam.

Hogyan készül az Ebru?

Tál

A tál, amit ehhez a technikához használnak, készülhet alumíniumból, üvegből, plexiüvegből, műanyagból vagy bármi olyan anyagból, ami nem szivárog. A víz felszínének kifeszítettsége szebb egy metál tálnál, mint mondjuk egy műanyagnál, ezért a metálból készült tál a legalkalmasabb erre a célra.

A tál nagysága az a használandó papír méretétől is függ. Minden oldalon körülbelül fél cm-rel érdemes, hogy nagyobb legyen a tál, mint a papír.  Mikor a papírt víz éri, akkor kicsit megfogja szívni magát és így megduzzad, nő a mérete. Hogy milyen mértékben nő, az a használandó papírtól függ, hogy mekkora a nedvszívó képessége. Ezért is kell, hogy a tál nagyobb legyen 0,5 cm-rel a papírnál, hogy kényelmesen ki tudjuk belőle venni.

A tál mélysége legyen olyan 5-6 cm, és a szélei ne legyen élesek, inkább lekerekítettek és a legjobb, ha kissé kifelé kunkorodnak, hogy ne sértse meg a papírt, mikor kivesszük belőle.

Sűrítőanyagok

A víz, amit ennél a technikánál használnak, sűrítve van. Természetes anyagból készült sűrítőanyagokat használnak, amiknek van egy tapadó hatásai is egyben. Ez a tapadó képesség segít, hogy a festék a papírhoz tapadjon.

  • Ez a kötőanyag egy növény nedvéből készül, amit úgy hívnak, hogy “geven”.
  • Ír moha, ami vörös hínárként is ismert, ugyancsak jó sűrítőanyag lehet.

Ezt az anyagot (50-60 gr-ot) kell feloldani 2 l vízben, egy mély tálban és 24 órán át hűvös, száraz helyen kell tartani. Utána a megdagadt anyagot darabokra kell törni, majd ismét 24 órát kell hagyni pihenni újabb 2 liter víz hozzáadása után. Majd a 2. nap végén ismét 2 l víz kell hozzá és össze kell keverni. Innentől kell még 48 óra a keveréknek, hogy teljesen feloldódjon a kötőanyag.

Ox gall

Ennek nem tudom, hogy mi a magyar megfelelője, de ez az egyik legfontosabb összetevője ennek az Ebru technikának. Ez ahhoz kell, hogy a festék szétterüljön a víz felszínén és ne süllyedjen el. Művészellátó boltokban biztos, hogy lehet kapni erre a célra anyagot.


Festékek

Tiszta festék pigmentet használnak, aminél az a lényeg, hogy ne oldódjon vízben. A szemcsés festéket összezúzzák vízben és a használat előtt egy kevés ox gall-t is adnak hozzá. A vízben való összezúzás ahhoz kell, hogy a festékszemcsék nedvesek legyenek, az ox gall pedig megbontja a szemcséket.

Ecset

Tradicionális, egyszerű ecseteket használnak az Ebrunál. Az ecset lófarok szőrből, rózsafából és horgászzsinórból készül.

Papír

Bármilyen fajta papír használható ehhez a technikához, a lényeg, hogy legyen nedvszívó képessége. A fényes felületű papírok tehát nem alkalmasak erre a célra. Érdemes savmentes papírt használni, hogy hosszan megőrizzük a kész kép minőségét.

Ennyit a részletekről. És akkor most következzen egy videó, ami egész részletesen bemutatja az Ebru technikát.

Online Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam -> Színek helyes látása, kikeverése és a modell realisztikus megfestése. Ilyen egyszerű! ->http://rajzhobby.hu/szines-tanfolyam-online-hobby-rajz

Hogyan készül az Ebru? bejegyzéshez 8 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák