Online Jobb Agyféltekés TanfolyamokVolt a napokban egy olyan kérés, amit email-ben kaptam, hogy jó lenne, ha lenne szó arról, hogyan kell olajpasztellkrétával rajzolni.

Utána kutattam egy kicsit, hátha találok hozzá anyagot. Úgyhogy ez a bejegyzés most erről fog szólni.

Az olajpasztellkréta, ahogy a nevében is benne van, olaj alapú, ezáltal nagyon jól össze lehet dolgozni az egyes színeket, vagyis jól lehet vele színt keverni.

Érdemes jó minőségű krétákat beszerezni művészellátó boltból, de kezdetnek, csak úgy ismerkedés céljából természetesen jók az olcsóbb változatok is.

A felületnek választhatsz vízfestékes papírt is (akvarellpapír), vagy direkt erre a célra gyártott olajpasztell papírokat is (pl. Sennelier olajpasztell rajzblokk vagy Hahnemühle velúrpapírok, ez utóbbi a legjobb az olajpasztellhez). De egyébként hasonló papírokra dolgozhatunk vele, mint a porpasztellnél (Ingres, Tiziano, Accademia stb.). Dolgozhatsz fehér papíron, de kipróbálhatod a színes felületeket is. Vagy akár vászonra is használható.

Az olajpasztell nem hagy kemény, éles nyomot a papíron és alkalmas alapot ad a sgraffito eljáráshoz, aminek a lényege, hogy ha az egymásra vitt különböző színű rétegek közül a felsőbe belekarcolunk, előtűnik az alatta lévő. Ezáltal különféle eredményeket érhetünk el vele, kezdve a hegyes szerszámmal bekarcolt vonalrajztól egészen a szövevényes színhatásokig, amelyet a késsel visszakapart festékréteg játéka hoz létre.

Az olajpasztellt el is moshatjuk terpentinnel, ilyenkor a rajz “vonalassága” végképp festőivé válik. Az olajpasztell képet nem szokták rögzíteni, de van egyfajta rögzítő lakk, amit ehhez fejlesztettek ki (Sennelier a márkája). Ez megvédi a színeket a különböző környezeti hatásoktól.

Amennyiben fehér felületen dolgozol, akkor akár adhatsz te magad is egy alapot a papírodnak vízfestékkel, vagy akrillal. Ez lehet semleges színű, például egy alacsony intenzitású sárga, ha az egész papírod be lesz fedve, akkor ez jó egy aláfestésnek, hogy ne ugorjon ki az egyes széleknél annyira a papír fehérje. De ez persze egyáltalán nem muszáj.

Mivel olajpasztellkrétával nem igazán tudsz vékony, éles vonalakat húzni, valamint nem is igazán radírozható, ezért érdemes alá megrajzolni a vázlatát a témádnak ceruzával vagy akár szénnel. Ezt úgy is el fogja majd fedni a pasztell, úgyhogy nem fog átütni rajta, de persze, mint minden alá rajznál, ez legyen halványan megrajzolva.

Ha esetleg túl sok réteget vittél fel valahova, akkor egy lapos pengével vagy gyurmaradírral megpróbálhatod eltüntetni a felesleget.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan lehet összemosni egymással a különböző színeket, azáltal új árnyalatokat hozva létre. Ehhez természetesen nem árt tisztában lenni a színelmélettel és a színkeverés alapjaival (Színes tanfolyam).

Ahhoz hogy összemosd a színeket használhatod magát a krétát, de még finomabb, lágyabb felületet és széleket kapsz, ha mondjuk egy fülpiszkáló pálcikával, egy nagy festőecsettel vagy egy zsebkendővel összemosod az egyes rétegeket, de akár az ujjadat is használhatod hozzá, ha nem baj, hogy piszkos leszel.:-)

Az összemosás nem csak a színkeveréshez kell, illetve hasznos, hanem fényeket, árnyékokat is hozhatunk vele létre.

Ezen az oldalon találsz még hasznos ötleteket, videókat az olajpasztellkréta használatával kapcsolatban: http://www.ehow.com/how_2044780_draw-oil-pastels.html

Hogyan rajzoljunk olajpasztellkrétával bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák