Online Jobb Agyféltekés TanfolyamokNagyon jó kérdéseket szoktam kapni a rajztanfolyamon résztvevőktől. Az egyik ilyen például a rajzszénnel kapcsolatos. A tanfolyamon grafitceruzával rajzolunk, de természetesen a tanfolyam után mindenki olyan irányban megy tovább, amerre szeretne, így vannak, akik a rajzszenet próbálnák ki.

Ezzel kapcsolatban szokták megkérdezni, hogy miben különbözik a rajzszén a grafittól, és hogyan kell azt használni. Ezért most ez lesz a téma.

A rajzszén az egy nagyon sokoldalú médium, de úgymond “nehezebb” is vele bánni, mint a grafittal. Ez főként azért van, mert sokkal porózusabb így miközben dolgozunk vele, bepiszkíthatja a papír azon részeit is, amit nem szerettünk volna, és a kezünket is könnyebben megfogja, amivel ugyancsak foltokat ejthetünk a papíron. Valamint a rajzunk is könnyen elkenődhet, ezért folyamatosan használni kell fixatívot, ami lehet spray formájú vagy üveges változatú, melyet a hozzá tartozó fúvócsővel kell felvinni.

A fíxatív arra jó, hogy egy réteget von a szén fölé, így nem engedi elmaszatolódni, viszont a lefixált részek már nem változtathatóak, ezt érdemes észben tartani! Amire még oda kell figyelni, hogy szabad levegőn vagy jól szelőztethető helyen használjuk a fíxatív szereket és ne lélegezzük be a permetét.

A rajszénnel lehet vonalas és foltszerű rajzokat is készíteni, a tónusokat a vonalak elmosásával is megalkothatjuk, ha pedig kihegyezzük a rajzszenet – például dörzspapír segítségével -, akkor élesebb vonalakat is húzhatunk.

Monopol- vagy gyurmaradír segítségével könnyedén “letörölhetjük” a felesleges szenet, vagy elmosásra is használhatjuk, illetve a fényeket is kiemelhetjük vele. De akár zsebkendővel is eltávolíthatóak a nem kívánt részek, ez nagyobb felületek el- illetve összemosására is alkalmas.

A rajzszenet elmoshatjuk az ujjunkkal, de használhatunk papírceruzát is (ezt hívják még elsatírozó ceruzának, tortillionsnak is). Ez utóbbi kisebb területek tónusozására, összemosására alkalmas, melyet használhatunk úgy, hogy a már a papírra felvitt szenet satírozzuk el, vagy a szénrúdról lekapart szén szemcséket dörzsölünk el vele.

A szenet akár vízzel is elkeverhetjük, ekkor másfajta tónusokat kapunk, melyek homogénebbek, mint szárazon. Viszont, ha vízzel használjuk, akkor a papír legyen elég vastag ahhoz, hogy ne hólyagosodjon fel.

A szénreszeléket elkeverhetjük vízben vagy a papírra már felvitt szenet eldolgozhatjuk nedves ecsettel.

Találtam egy jó videót is ehhez a témához:

Rajzszén használata bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák