Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Az alakrajzolás 4. részében az egyensúlyról lesz szó, vagyis hol van a test gravitációs központja egy adott póznál.

A tananyag eredeti, angol változatát itt találjátok: http://www.elfwood.com/farp/figure/williamlibodyconstruction.html

Egyensúly:

Mikor felveszel egy pózt, akkor számításba kell venned, hogy hol van a gravitációs központja az adott testnek. Ez a központ jellemzően a has alsó részén helyezkedik el egy emberi testnél, vagyis éppen a lábak elágazása felett. A lábak súlya majdnem a fele a teljes test súlyának.

Ennek a pontnak az elhelyezkedése, tekintettel az emberi test “pihenő pontjaira”, mond valamit a test egyensúlyáról. A következő példák jól demonstrálják ezt az egyensúlyt.

piros kör -> a gravitációs központ.

piros nyíl -> a gravitáció iránya.

zöld nyíl -> pihenő pontok.

Általános séta


Ahogy az ábrán látható, a gravitációs központ a két pihenő pont között helyezkedik el. Az eredmény egy kiegyensúlyozott beállás.

Esés


Itt a gravitációs központ a pihenő pontok mellett helyezkedik el. Ez egy egyensúlytalan állapot, amit a test bal oldalra való elmozdulása okoz.

Egyensúlyozó gyakorlat


Nos, hogy is mondják. Ez lehetséges, mivel a test kiterjedése meglehetősen szimmetrikus. Összehasonlítva a következővel…

Itt a test jobbra dől, ezáltal egyensúlytalanságot okozva. Azt fogod tapasztalni, hogy a gravitációs központ is eltolódik egy kicsit jobbra.

Fuss pálcikafigura, fuss!


Futás közben a gravitációs központ a pihenő pont elé esik. Ahogy láthatod (vagy érzed), ez egy kiegyensúlyozatlan pozíció ezzel egy eső mozgást idézve elő. Persze nem fog elesni, mert futás közben van egy sebessége és az egyik lábát a másik elő helyezi folyamatosan, ezzel megelőzve, hogy nekiütközzön a földnek.

(Fizikailag hajtani akarod előre a tömeget – ez a gravitációs központtal van jelölve – ezáltal van egy hajtóerő a láb és a fenék irányából.)

Dölés


A figura pihenő helyzetben van, mert a gravitációs központ a két pihenő pont között helyezkedik el: az egyik láb és a váll. A keresztbe tett láb nem játszik szerepet most az állásban (mivel csak pihenve lóg).

A lapuló tigris, rejtőző sárkány

Vagyis egy magas rúgás. Mivel a gravitáció központja a pihenő ponttól jobbra esik, ezért a test a jobb oldal irányába esik, ezáltal egy rugó mozdulatot eredményez ebbe az irányba. Mellesleg az emberek szerint ez nem a legjobb módja a rúgásnak.

Természetesen neked nem kell mindenképpen egy kiegyensúlyozott pózt létrehoznod. Egy kiegyensúlyozatlan póz dinamikát, akciót és mozgást közvetít, míg egy egyensúlyban lévő egy nyugodt és zavartalan képet ad.

A fentiek csak egy fajta szempontot adnak, amit meg kéne fontolnod, mikor egy pózt állítasz fel. Ez nagyban növelheti a rajzod természetes kinézetét.


Érezted már, hogy a szerelem az, aminek hatására képes vagy lelassulni a jelen ütemére, és az adott pillanatot intenzíven átélni?
Ilyenkor tökéletesnek és egyszerűnek látod a világot. Ehhez hasonló másfajta látás- és gondolkodásmódba kerülsz olyan alkotó folyamatok során is, mint például a rajz.
->Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák