Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Most egy színes téma következik, vagyis hogyan rajzoljunk, színezzünk egy almát, pontosabban egy zöld almát. Akik még nem járatosak a színek terén, úgy gondolhatják, hogy a zöld alma egyszerűen csak zöld. Talán egy-két árnyékot felfedeznek rajta, de nem ásnak mélyebbre.

Pedig ennél jóval összetettebb egy egyszerűnek tűnő dolog, mint egy alma színezete is. Ehhez találsz most itt egy lépésről-lépésre való leírást, hogy milyen színeket használj és hogyan lehet őket kombinálni, hogy a végén egy valósághű gyümölcsöt kapj.

A tananyag innen van: http://www.dueysdrawings.com/colored_pencil_tutorial.html

Még annyit, hogy az eredeti rajz Prismacolor színes ceruzákkal készült, ami itthon nem kapható, de az eBay-ről például megrendelhető. De természetesen bármilyen más, jó minőségű színes ceruzával is elvégezhető a feladat. 🙂 Például a Derwent ColourSoft ceruzákkal

1. lépés

Halványan rajzold meg a z alma körvonalait bármilyen grafitceruzával. Használhatod referenciaképnek az itteni képet.

2., Fektessük le először a legsötétebb tónusokat. Ez ad egy alapot arra, hogy más tónusokkal összehasonlítsuk. Ehhez a területhez használj Oliva zöldet (prismacolor – Olive Green). Ebben a tananyagban, minden lépésnél a körkörös technikát használd, vagyis úgy színezz, hogy pici körkörös mozdulatokkal viszed fel a színt.

3. Lépés

Mivel az Oliva zöld nem elég sötét, ezért még átdolgozzuk Sepia-val az egész, már színezett területet.

4. lépés

Bal oldalt dolgozzunk tovább a sötét területen, ehhez használjuk ismét az Oliva zöldet. Ezen a területen lesz két visszaverődő fény, ezeket hagyjuk szabadon, csak körülötte árnyékoljunk.

5. lépés

Mivel az előbb szabadon hagyott két fényesebb terület nem marad teljesen fehér, ezért azt is árnyékoljuk be Oliva zölddel, de figyeljünk rá, hogy csak finoman, és maradjon világosabb a többi területnél. Ezután haladjunk az alma alja felé még mindig az Oliva zöldet használva. Azok a területek, melyeknek sötétebbnek kell lennie, mint az Oliva zöld, azok kapnak még egy Sepia réteget. Azt szeretnénk elérni a következő lépések során, hogy a sötétebb területek átmenetet képezzenek a világosabb részek felé. A világosabb részek barnával lesznek színezve. Ezeket a területeket Világos umbrabarnával kezdjük el ( Light Umber).

6. lépés

Menjünk vissza az alma tetejéhez. Helyezzünk el még két visszaverődő fényt a már meglévőek felé, de ez alkalommal az egyikhez használjunk rózsás bézs színt (rosy beige) és csak finoman színezzünk vele. A felette lévő másik fényhez pedig világos szürkét alkalmazzunk (french grey 20%).

7. lépés

Az alma bal felső szélét szeretnénk, ha egy kicsit barnás lenne, így ehhez világos umbrabarnát használunk (light umber). Ennél a pontnál kezd el összefolyatni, átmenetet képezni azáltal, hogy a sötétebb színeket belemosod a világosabb területekbe. Ezekhez a területekhez használj Zöld citrom héjára hasonlító színt (limepeal) és ismét a világos umbrabarnát. Szeretnénk ha lenne, még egy-két fény az alma tetején lévő koronarészen, ehhez használjunk okkersárgát (yellow ochre).

8. lépés

Helyezzünk el még egy enyhe fényt az alma bal alsó részére. Világos szürkét használjunk hozzá (french grey 20%). Itt is a sötétebbtől a világosabb felé alakítsuk ki az átmenetet.

9. lépés

Az alma jobb középső részén meleg színt szeretnénk használni azért, hogy több árnyalatot adjunk a rajznak. Ehhez a területhez használjunk rózsaszínes bézst (rosy beige), de ez még nem a végleges szín lesz, mert még sok, egyéb szín fog rá kerülni később.

10. lépés

Ahogy korábban már említettük, azt szeretnénk, hogy a világosabb jobb oldalon sok barna legyen. Összemossuk a sötét területeket a világosabbal, ehhez égett okkersárgát használj (burnt ochre) és rétegezz erre még egy kevés zöldcitrom színt (limepeal). Majd használjunk  homokszínt a felső jobb oldali részre.

11. lépés

Folytassuk az eddig még üresen maradt részekkel. A pirosas területekhez használjunk henna és rózsaszín keverékét (henna és pink). Légy óvatos a rózsaszínnel. Könnyű túl sokat használni belőle. Az alma felső részéhez zöld citrom színt használjunk egy kevés világos umbrabarna réteggel  egy-egy területen. Szeretnénk egy kiragyogó visszaverődő fényt az alma jobb felső részén, ezért csak körbeárnyékoljuk, de azt a területet szabadon hagyjuk.

12. lépés

Adjunk még néhány világos umbrabarna réteget a barna részekhez. Hogy a színeket összemossuk egyenletesen egymással használhatjuk a Prismacolor által kifejlesztett colorless blender-t, ami tulajdonképpen egy ceruza, aminek nincs színtartalma, de a az anyaga ugyanaz, mint a normál színes ceruzáknak. Ezzel az eszközzel szépen egyenletesen össze lehet dolgozni a színeket. Ha megnézed a 11 és 12-es képet, akkor láthatod, hogy a mostani képen sokkal simább és fényesebb a rajz. Itthon a Derwent márkának is van például ilyen blender (satírozó) ceruzája. De ha nincs ilyen ceruzád, akkor megpróbálkozhatsz egyszerű elsatírozóval is (ezt művészellátóban beszerezheted, pl. itt: http://www.uristenfestek.hu/derwent-papirceruza-satirceruza.html).

Miután a színeket összemostuk, kezdjünk el dolgozni az alma szárán. Ehhez tuscan pirosat és sötét umbrabarnát használjunk (tuscan red és dark umber).

13. lépés

Fejezzük be az alma tetejét és ismét dolgozzuk össze a színeket a blender-rel (elsatírozóval).

14. lépés

Ezen a ponton kicsit olyan üresen áll az alma, így adjunk neki hátteret. Használjunk hozzá égetett okkersárgát (burnt ochre), ugyancsak körkörös mozdulatokkal vigyük fel a színt. Figyelj rá oda, hogy kövesd az alma körvonalát.

15. lépés

Fedjük be az egész “falat” az égetett okkersárgával. Ahol az asztal lapja találkozik a fallal színezzük kicsit sötétebbre úgy, hogy sötét umbrabarnát rétegezzünk rá.

16. lépés

Most ismét a blender-rel (satírozóval) dolgozzuk össze a színeket. A kép jobb felső részét ne dolgozzuk át a satírozóval, mert ez ad egyfajta textúrát a falnak és egy így olyan hatást kelt, mintha onnan jönne a fény.

17. lépés

Kezdjük el az asztal lapját. Használjunk égetett okkersárgát itt is, de ne olyan erősen és sötéten, ahogy a falnál tettük. Az asztalon is legyen visszaverődés. Mivel úgy vettük, hogy a fény a jobb felső részről érkezik, ezért az alma bal oldala van árnyékban, így az asztalra verődő árnyék is az alma bal oldalán lesz.

18. lépés

A rajz készen van. A tananyag készítőjének a rajz elkészítése 7-8 órát vett igénybe, szóval te se legyél türelmetlen és szánj rá elég időt, hogy aprólékosan kidolgozd a rajzot.

Remélem, hogy hasznosnak találtátok a tananyagot. A legfontosabb az, hogy megértsd, hogy a különböző tónusok és színárnyalatok hogyan folynak egymásba, és hogy edzd a szemed arra, hogy azt is meglásd, amit mások nem. 🙂

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam ->Szeretnél gyönyörű, színektől pompázó, valósághű képeket készíteni? ->http://rajzhobby.hu/szines-tanfolyam-online-hobby-rajz

Színes ceruza – Hogyan rajzoljunk és színezzünk almát bejegyzéshez 7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák