Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Az egypontos perspektíva egyik elve az, hogy két egymással párhuzamos egyenes összefut a horizonton egy távlatpontban.  Kivéve, hogy ha azokat a látóterünkkel szemből nézzük. Most ennek a perspektivikus szemléletnek megfelelően  fogunk megrajzolni mintákat.

Ezeket a mintákat később felhasználhatjuk a rövidülésben lévő alakok megrajzolására.

Először rajzoljunk egy horizontot, vagyis egy vízszintes egyenes vonalat. Majd két olyan egyenes, amelyek egy távlati pontban (TP) összefutnak, ahogy elérik a horizontot. Húzzunk két további vonalat, melyek párhuzamosak a horizonttal, így egy perspektivikus négyszöget hoztunk létre (ABCD).

Rajzold be az AD és a CB pontok közötti átlókat, ahol ezek metszik egymást, ott lesz a négyszög középpontja. Ezen a metszésponton keresztül húzz egy vízszintes vonalat (EF), majd egy olyan vonalat, ami a távlatponthoz vezet.

Az így megfelezett négyszög két fele, a perspektivikus minta és méret az adott nézőpontból. Most húzz egy vonalat a C pontból az AB vonalak metszéspontján keresztül, át a központi vonalon – ami a TP-hez fut – az oldalvonalhoz (H pont) Ugyanezt húzd meg a D pontból indulva is (G pont). Majd kösd össze a G és  H pontot egy AB vonallal párhuzamos egyenessel. Így egy új négyzetet kapsz, ami nem más, mint az eredeti ABCD négyszögünk perspektivikus megismétlése.

Az előzőekben leírt lépéseket követve a végtelenségig hozhatunk létre fokozatosan csökkenő négyszögeket. Ez a módszer előrefelé is alkalmazható, mint ahogyan az az előtérben lévő nagyobb négyszögnél is látható.

Amennyiben szűkítjük az eredeti perspektíva oldalvonalai által bezárt szöget, akkor olyan mintha egy felsőbb szemmagasságból szemlélnénk. Valamint a derékszögek sorát kifelé is meghosszabbíthatjuk.

A következő perspektivikus bejegyzésben ennek a mérőrácsnak a használatáról lesz szó.

Szeretnél egy olyan hobbit, amivel kikapcsolódhatsz, alkothatsz és kiszakadhatsz a mindennapok malomkerekéből? -> Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák