Online Jobb Agyféltekés TanfolyamokA “Hogyan rajzoljunk lovat” sorozat 3. része következik. (A sorozat első részét itt találod, a másodikat pedig ezen a linken.


A tutorial eredetiét itt találjátok: http://www.elfwood.com/farp/horses/horses.html

Rajzoljunk lovat

Remélhetőleg mostanra egy kicsit magabiztosabban mozogsz a lovak anatómiája terén. A fejjel fogjuk kezdeni a ló rajzolást. A rajzodnak ez a része fogja megadni annak karakterét. Mivel a fej valóban igen fontos, ezért ismerkedjünk meg a koponya felépítésével részletesebben, mint a teljes csontváznál.

Rajzold meg ezt is magadnak párszor, hogy memorizáld annak formáját.

Vizsgáld meg alaposan azt a részt, ahol a szemgolyó helyezkedik el. Figyeld meg, ahogy a fogak találkoznak egy bizonyos szögben, tehát nem párhuzamosak, mint az embernél. Vedd észre, hogy az állkapocscsont a lónál közvetlenül a fül alattiról indul.

A ló feje sok csontból áll, ezért a fej területe elég kemény, és csak a húsosabb területeken puhább. A ló fejének a legpuhább része az orrcimpák, az ajkak és az áll. Ezek a részek mozgathatóak, így az “arckifejezések”, már ha lehet ilyenről beszélni egy ló esetében, ide koncentrálódnak.

Akkor most végre rajzoljunk is valamit, ugye?

A lovak elég kerek teremtmények, így szimplán körök és oválisok használatával egész jó vázlatot lehet rajzolni róluk. Így kezd el egy ló megrajzolását, különösen, ha nem fényképről rajzolsz. Vázold fel a főbb formákat. Ez ad egy nagyon jó alapot a rajz kidolgozásához.

A fej (oldalnézet)

1. lépés: Ha oldalról nézzük a ló fejét, észre fogjuk venni, hogy a pofa és az orr is elég kerek részei a ló “arcának”. Kezdjünk ezekkel. Először rajzoljunk egy kört, ami a pofa részt fogja szimbolizálni. Aztán döntsük el, hogy merre nézzen majd a ló feje. Miután ezt meghatároztuk, rajzoljunk egy kisebb kört az orr résznek, ez a kör körülbelül a fele legyen az előzőnek. Hogy pontosan mekkora is legyen az függ attól is, hogy milyen fajta lovat akarsz rajzolni.

Kössük össze a pofa és az orr részt, ami majd az álkapcsot és a homlokot fogja jelölni. Majd egy-egy görbe vonallal rajzoljuk meg a nyak vonalát és jelöljük ki a fülek helyét. Jelezzük a szemeket egy kisebb oválissal. A szemek  a fül és az orr közötti távolság kb. 1/3-ánál helyezkednek el.

Mosd nézd meg a rajzodat. Elégedet vagy vele eddig? Ez az alap vázlata a lovadnak, ha valamit változtatni szeretnél rajta, akkor azt tedd meg most, amíg még könnyű.

2. lépés: Most adjunk minél több részletet a rajzhoz. Egyszerre mindig csak egy kicsit változtass a rajzon. Így könnyebb rajta alakítani és egyfajta segédvonalakként is szolgálnak a végső körvonalak kialakulásához. Alakítsd ki az orrcimpa formáját, az arccsontot és a száj vonalát, de még csak halványan rajzold meg ezeket.

Ezen a ponton már kapsz egy képet arról, hogyan is fog kinézni a végén a lovad. Még mindig elégedett vagy vele? Ha nem, akkor változtass rajta. Ha ezen a ponton nem tetszik, nem vagy vele elégedett akkor, ha kész lesz sem fog tetszeni. Így ne hagy annyiban. Valamint a legtöbb baklövést is ezekben a kezdeti lépésekben követjük el, mint például a szemek elhelyezése, a száj elhelyezése és mérete, az orrcimpa, fülek stb.

3. lépés: Ha eddig a pontig meg vagy elégedve a vázlatoddal, akkor itt az ideje, hogy egy kis életet vigyünk abba a ló rajzba. Menjünk bele jobban a részletekbe. Ennél a pontnál kell kialakítani az izomzatot, a szőrt, sörényt és az összes olyan jelet, ami megadja az adott ló karakterét.

Ha alaposabban megfigyeled, és visszaemlékszel az anatómiára, akkor észre fogod venni, hogy egy olyan ló arcának részei, amelyik nem annyira húsos, nagyon hasonlít a magára ló koponyájára.

Vedd észre a formákat a ló szeme körül, az orrnyerget az orr és a pofa között.

4. lépés: Most következzenek az utolsó simítások. Itt ismét hasznát fogjuk venni az anatómiai tudásunknak. A ló feje a ló koponyájára épül, és az izmok és inak, pedig a koponyára, tehát a külső felületnek a formája megegyezik a koponya és a ráépülő izmok formájával.

Tudjuk, hol helyezkednek el az izmok, így meg tudjuk határozni őket árnyékolással. Tudjuk milyen a koponyájának a formája, így a keményebb homlokrésznél ki tudjuk alakítani a szilárd, realisztikus formát.

Remélhetőleg, mostanra már te is látod, hogy miért is fontos ismerni az anatómiát a rajzhoz. Ha azzal tisztában vagy, akkor a többi már nem nehéz. 🙂

A fej (elölnézet)

Szemből megrajzolni a ló fejét az már egy összetettebb feladat, annak szöge miatt. Ez az a nézet, az a szög, amivel sok művész küszködik. De azért most megpróbálunk ezen is segíteni egy kicsit.

1. lépés: Kezdjük a rajzot egy négyzetes oválissal. Ez jeleníti most meg a ló pofa részét. Majd egy másik, kisebb négyzetese oválissal érzékeltessük a ló száját/orrát. Ha ezek a helyükön vannak, akkor rajzoljunk egy segédvonalat a szemekhez. Ez kb. a pofa 1/3-ánál helyezkedjen el. Mikor már a szem vonala is a helyén van, akkor rajzoljunk egy oválist, ami a ló homlokát jelzi, majd adjuk meg a fülek kezdő formáját.

2. lépés: Kicsit erősítsük meg a vonalakat. A szemek helye az arc oldalainál legyenek. Oválisokkal jelezzük az orrcimpákat és adjunk több formát a fejhez és a fülekhez.

Rajzolhatsz még egy gyémántformát a fejre úgy, hogy húzol egy-egy vonalat a szemek belső sarkától az orrcimpák közötti terület felé, majd a szemek sarkától a homlok közepe felé. Ez a terület a leglaposabb része a ló fejének, így a legkevesebb részletet igényli majd.

3. lépés: Ha elégedett vagy az eddigi vázlatoddal, akkor kezdd el hozzáadni a részleteket. Ezáltal kapja meg a fej a formáját.

A referenciaképen, amit itt láttok, például egy olyan lovat ábrázoltak, ami keményen dolgozott, így az orrcimpák kiszélesednek. Valamint éber állapotban van, ezért mind a két füle előre néz.

4. lépés: Adhatsz egy kis ragyogást az archoz, ezek a fehér területek az alábbi képen. Az ilyen jelzések adnak egyfajta karaktert a lónak.

A korábban említett gyémánt terület, az egy sík felület az arcon, így ez elég nehéz rész (bőr a csonton). Azt is vedd észre, hogy a ló szemei a fej szélein helyezkedik el, nem az elülső részen, és azt is figyeld meg, hogy a fülei között elég nagy a távolság, tehát nem egymás mellett helyezkednek el.

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam-> Neked is megdobban a szíved mikor egy szép rajzot látsz és elfog a vágy, hogy Te is szeretnél így rajzolni? Te is képes vagy rá, csak az első lépés megtétele a nehéz, hogy rászánd magad, hogy tegyél is érte. Ne húzd tovább az időt! Kezd el most! -> http://rajzhobby.hu/online-jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/

Hogyan rajzoljunk lovat 3. bejegyzéshez 13 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák