Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Korábban volt szó a ceruza-hüvelykujj technikával való mérésről, most a másik használatos módszert említeném meg, vagyis a mérőrács használatát.

A mérőrács használata valamivel könnyebb és érthetőbb, legalábbis szerintem, mint a ceruza-hüvelykujj méregetés. Így szerintem sokkal pontosabb képet, illetve rajzot kapunk végeredményként.

A használandó rács az egy derékszögű keret, amelyet felosztunk cérnaszálak segítségével egyenlő négyzetekre. Ezzel a módszerrel, akárcsak a ceruza-hüvelykujjnál, össze tudjuk hasonlítani egymással a test különböző részeinek arányait. Valamint a testrészek egymáshoz való viszonyát is megnézhetjük vele, akárcsak a testhelyzet felépítését.

Tehát az elkészítés:

Elkészíthetjük úgy, hogy egy átlátszó fóliára – papír-írószer boltban kapható előlap néven – felrajzolunk egy egyenlő négyzetekből áló négyzetrácsot alkoholos filccel. Az, hogy ez mekkora legyen csak tőled függ, de példaképpen lehet egy olyan 20 x 25 cm-es az egész és ezen belül legyenek a rácsok.

Vagy pedig egy kartonpapírból vágunk ki egy tetszőleges nagyságú keretet (pl. 20 x 25 cm-eset) és azt osztjuk fel négyzetekre cérnaszálak segítségével.

Valahogy így nézzen ki a végén.

A mérőrács használata:

A kész rácsot tartsuk a modell elé és csukjuk be az egyik szemünket. A lenti kis rajzzal igyekeztem szemléltetni, hogy egy tetszőleges modell esetében kb. mit láthatunk.

Nem csak a modell különböző testrészeinek az arányát, hanem egymáshoz való viszonyát is megfigyelhetjük. Ha megnézzük a középső függőleges rácsvonalat látható, hogy amodell térde egyvonalba esik a bal orcával. Ha elmozgatom a rácsot valamilyen iránybe, akkor egyéb elhelyezkedéseket vehetünk hasonló módon észre.

Látható továbbá az is, hogy ebben a testhelyzetben  a különböző tetsrészek arányai hogyan viszonyulnak egymához. Pl. a bahajlított lábnál a comb egy picit hosszabb, mint egy négyzet, míg a lábszár 3 négyzetet is elfoglal.

Ezt a mérési technikát használhatjuk akár úgy, hogy a papírunkra is felrajzoljuk halványan ezeket a rácsvonalakat és kockáról kockára haladva lerajzoljuk, amit a rácsokon át látunk. Ezt a cérnaszálas keretnél nehéz kivitelezni, hiszen elég nehéz végig ugyanúgy tartani, miközben rajzolunk.

Viszont a főliára felrajzolt rács esetén felrajzolhatjuk azt, amit a rácson át látunk a fóliára egy táblafilccel – azér ezzel, mert ezt utána le is tudjuk törölni róla. És aztán ezt a felvitt alapot rajzoljuk át kockáról kockára a papírunkra ceruzával.

De ami inkább ajánlott az az, hogy útmutatónak használjuk a mérőrácsot. Tehát csak hogy felvegyük a megfelelő testhelyzetet, beállítást, valamint hogy az alapvető arányokat és viszonyokat lemérjük vele.

Próbáltad már, de úgy hiszed, hogy neked ez nem megy? Segítek 🙂 -> Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák