Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Most a mérési módszerekről lesz szó, vagyis arról, hogy milyen módszert használhatsz arra, hogy megbecsüld egy tárgy vagy a modelled arányait, hogy le tudd rajzolni.

Többféle módszert is használhatsz, de a két legalapvetőbb az a ceruza – hüvelykujj módszer és a mérőrács használata. Most a ceruza – hüvelykujj módszerről lesz szó.

Ez annyit jelent, hogy a ceruzát a modell elé emelve meg tudjuk mérni annak egy részletét, így pedig össze tudjuk hasonlítani egy másik részletével. Tehát például megbecsülhetjük a fej magasságát úgy, hogy állítsuk a ceruzát a végével fölfelé és annak vege essen egybe a fej tetejének vonalável, majd csúsztassuk le a hüvelykujjunkkat a ceruzán és állítsuk meg az áll aljánál.

Így megkaptuk, hogy mekkor a a fej. Tartsuk ott a hüvelykujjunkat a ceruzán, ahol lemértük az áll alját, ha így elmozdítjuk a ceruzát a test másik részéhez, akkor össze tudjuk hasonlítani a fej magasságával.

Ami fontos ennél a módszernél, hogy a ceruzát végig ugyanakkora távolságra kell tartanunk a szemünktől, ezért a karunk legyen mindig teljesen kinyújtva, és az egyik szemünk – végig ugyanaz – legyen csukva.

A könnyebb megértés érdekében betettem ide három képet, ahol az ajtófélfa felső, vízszintes részét vettem alapegységnek és ahhoz mértem az ajtókeret oldalsó részét, ami 2 és félszer fér rá erre az oldalsó részre.

Így ha a papíromra felveszem az alapegységet, ami egy tetszőleges nagyságú vízszintes vonal lesz, vagyis az ajtófélfa teteje, akkor azt vehetem 1-nek, és ehhez mérhetem az oldalsó részt, ami ennek az 1-nek a 2 és félszerese lesz.

A következő bejegyzésben majd mérőrács módszerről lesz szó.


Rajzolni mindenki tud, nem hiszed? -> Online jobb agyféltekés rajztanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák