Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

Ha rajzolásról, alkotásról van szó gyakran előfordul az a kifejezés, hogy aranymetszet. Ez tulajdonképpen nem más mint az arányok harmóniája. Ez az arányosság a természetben is előfordul. Például egy éppen kifejlődő levél egy növényen, vagy a növekvő ember, az emberi test végtagjainak hosszában is felfedezhető ez az aránypár. De természeti formákhoz is köthető, mint például kagylóhéjak vagy a ciklonok spirális íve és még sorolhatnám.

De hogy mégis mit jelent ez? Pontosan azt, hogy egy egyenes szakasz aranymetszéssel felosztható két tökéletes har

móniájú aránypárra. A keletkezett rövidebb szakasz úgy aránylik a hosszabbikhoz, mint a hosszabbik az egész szakaszhoz. A szorzó számértéke kb. 0,618 vagyis nagyjából olyan háromötöd.

Az emberi szem sminden segédeszköz nélkül képes viszonylag pontosan meghatározni ezt a metszéspontot. Hogy mire használhatjuk ezt mi? Ha bármilyen képet készítünk, akkor szebben mutat, ha az alanyt az aranymetszés szabályai szerint próbáljuk meg elhelyezni a képen. Tehát ne középre tegyük, hanem inkább a képernyő jobb, vagy bal harmadolási vonalánál tartani. De itt arra figyelj, hogy a témád, modelled abba az irányba nézzen, amerre a nagyobb hely van, így a szemlélőnek nem lesz olyan érzése, hogy valami lemaradt a képről.

Hasonlóan a tájképnél, a horizontot ne középre, hanem egy vízszintes harmadolóvonalra helyezzük.

Ne csak irigykedj azokra, akik tudnak! Te is meg tudod tanulni. -> Online JobbAgyféltekés Rajztanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák