Online Jobb Agyféltekés TanfolyamokSzerintem sokaknak problémát okoz, ha olyan portrét kell megrajzolni, ahol látszanak a fogak. Pedig igazából erre is érvényes az, hogy egyszerűen azt kell rajzolni, amit látsz. Most ezzel kisegítettelek, ugye? 🙂 De az is igaz, hogy ebben az anyagban nem kifejezetten a fogak megrajzolásáról lesz szó… Inkább arról, hogy a szájon lévő fényvisszaverődéseket hogyan lehet kiemelni. Akkor térjünk át a lényegre.

A tananyag a következő oldalról származik: http://www.onlypencil.com/blog/tutorials/drawing-realistic-mouth-and-teeth/

És most jöjjenek a lépések:

1., Először rajzold meg a vázlatot, a körvonalakat. Érdemesebb ezt még nem túl puha ceruzával csinálni, esetleg 3Bs-sel. Ez a vázlat még ne legyen túl erős, inkább halvány.

2., Egy vékony embossing tűvel, vagy teljesen kifogyott tollal (de tényleg ne fogjon egy picit sem) elég sokat fogunk dolgozni most ennél a rajznál. A száj felülete nem teljesen sima. Az ajkaknak van textúrája. Ha megnézed közelről, akkor láthatod, hogy kicsit hepehupás, egyenetlen, különösen az alsó ajak.

Azt is észreveheted, hogy ha egy kicsit nedves, akkor visszaveri a fényt, és ezeket látni is lehet. Ha női szájról van szó, akkor ez a visszaverődés lehet erősebb is, ha csillogós szájfényt hord az illető.

Ezek az apró dolgok adják meg a száj egyedi karakterisztikáját.

A második lépésben kitöltjük az üres részeket 4Bs ceruzával, ez adja meg a sötét árnyékot. A felső ínyeket pedig egy keményebb ceruzával, 2H-sal csak halványan árnyékoljuk, ezzel előtérbe hozzuk a fogakat. A fogakat hagyjuk utoljára. Mikor sok kontrasztot, fényt és árnyékot tartalmazó rajzot készítünk, akkor érdemes először a legsötétebb részeket kidolgozni.

A barázdákat is rajzoljuk meg a vázlatra. A száj bal sarkához adtunk egy kis fényt úgy, hogy néhány pontot és vonalat húztunk az embossing tűvel. Ezután egy külön papírra satírozz egy puhább ceruzával, majd dörzsölj bele finoman egy tiszta zsepit és  mosd át vele egy kicsit azt a területet, ahova a tűvel jelöltél. Így a környéke grafitos lesz, de ahol a vonalak és pontok vannak, oda nem megy grafit.

Ezzel egy kis textúrát adsz a szájnak, továbbá segít a fényeket kiemelni. Ha nem akarsz tűt használni, akkor egy gyurmaradírral emeld ki a fényeket.

Lehet elsőre nem sikerül tökéletesre, de hát mindent gyakorolni kell és érdemes is előre kipróbálni egy külön papíron ezt a technikát.

3., Most elkezdjük árnyékolni a száj alsó részét bal oldalról kezdve. Ekkor még inkább elő fognak ugrani a korábban berovátkázott részeket. A fény ennél a rajznál jobb oldalról érkezik, így a bal oldala az árnyékosabb, sötétebb.

4., Ebben a lépésben emeljük ki a fény visszaverődéseket, vonalakat, amik az alsó ajkakon futnak végig. Ezek a kis vonalkák még inkább hozzájárulnak a realisztikus látvány megteremtéséhez, valamint mélységet is adnak a szájnak.

Az embossing tűt  használjuk ezeknek a barázdáknak a kiemeléséhez. Később a kisebb, finomabb fényeket is hozzáadhatjuk a gyurmaradírral. Ezek a barázdák össze lesznek mosva a környező területekkel, hogy ne legyenek olyan kiugróak.

És a végeredmény:

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam -> A részleteket a következő linken találod -> http://rajzhobby.hu/online-jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák