Online Jobb Agyféltekés TanfolyamokA “Hogyan rajzoljunk lovat” sorozat 4. és egyben utolsó része következik. Most a ló testének megrajzolásáról lesz szó.

A sorozat első három részét itt tudjátok megnézni, ha esetleg lemaradtatok volna: http://rajzhobby.hu/category/lovas-rajzok


A tutorial eredetiét itt találjátok: http://www.elfwood.com/farp/horses/horses.html

A ló testének megrajzolása

Ahogy már korábban volt róla szó, a lovaknak elég sok kerek formájuk van. Vagyis elég jól fel tudjuk venni az alapformákat körök és oválisok segítségével. Ahogy a testét, a fejét is tudjuk vele ábrázolni. Azáltal, hogy körökkel kezdünk, a kész lovunknak lesz egy olyan lágy, “élő” hatása.

1. lépés: Kezdjük a ló testével, méghozzá azon részével, ami közelebb van hozzánk. Mivel most ez a ló felénk nézz, ezért kezdjük a mellkasával. A mellkas két oldalát egy-egy oválissal jelezzük, majd szintén jelöljük azt, ahol a nyak a mellkassal találkozik és onnan induljunk felfelé a nyak és a fej irányába.

Majd egy-egy oválissal vázoljuk fel a ló hasának és a hátsó részének, vagyis a fenekének a helyét. Mikor már a test nagy részét sikerült felvázolnunk az oválisok segítségével, akkor már van egyfajta rálátásunk a rajzunkra, így biztonságosan kijelölhetjük a lábak helyét.

Mivel most egy amolyan nyugodt állapotban lévő lovat rajzolunk, ezért a rajzon a mellső lábai úgy lettek elhelyezve, hogy egy kicsit nagyobb távolság van a két láb között. Először a térdeket és a bokát jelöljük ki, majd alakítsuk ki a lábformát oválisok segítségével.

Ha megvagy az alap vázlatoddal, akkor lépj hátra egy lépést, vagy dőlj hátra a székben és nézd meg alaposan. Ne felejtsd el, hogy az első pár lépés az, ami sorsdöntő egy rajznál és ezeknél a lépéseknél a legtöbben elrontanak valamit. Azt se felejtsd el, amit már a korábbi részeknél írtam, vagyis, ha ebben a stádiumban nem vagy elégedett a rajzoddal, akkor a végeredmény sem fog tetszeni. Vagyis most javíts azokon a részeken, amik nem tetszenek és játssz nyugodtan egy kicsit a lábak és a fej elhelyezésével.

Most még csak egy laza vázlatnál tartunk, vagyis ez még egyáltalán nem a végleges forma, így nyugodtan változtathatsz rajta.

2. lépés: Lehet, hogy úgy érzed, hogy elég nagyok az ugrások az egyes lépések között, de neked nem kell sietned, nyugodtan időzz el egy-egy résznél, ha szükséges.

A 2. lépésben rajzoljuk meg a ló körvonalait, amit az alapformáink segítségével megalkottunk. Kezdjük el jelölni az izmokat és a ló “arckifejezését” is. Adhatunk hozzá már egy kis szőrt is, de ezen a ponton még mindig csak egy könnyű vázlatnál tartunk. Vagyis még mindig nem véglegesek a vonalak. Nyugodtan változtass, ott ahol szükségesnek érzed. Játssz azzal a rajzzal, próbáld meg érezni, hogy milyen is az a ló, milyennek szeretnéd ábrázolni.

Tetszik, ahogy most kinéz a rajzod? Ha nem, akkor változtass rajta!

3. lépés: Ebben a lépésben elkezdhetünk finomítani a rajzon. Nézzük meg, hogy honnan érkezik a fény, és kezdjük el halványan besatírozni az árnyékokat. Finomítsunk a vonalakon. Adjunk több részletet a rajzhoz, valamint az izmokat is próbáljuk jobban definiálni.

Ha esetleg nem tetszene valami a lovadon, akkor még most is visszamehetsz az előző lépéshez, és javíthatsz rajta. Semmi sincsen kőbe vésve, nyugodtan alakíthatsz a rajzodon, ha kell. Talán úgy érzed, hogy a lábakat mozdítanád el, vagy a feje nem jó pózicióban van. Lehet, hogy úgy gondolod, hogy a nyaka túl hosszú. Még most sem túl késő, hogy játssz ezekkel.

4. lépés: Na, most már helyben vagyunk. Az izmoknak lágyaknak kell lenniük, ha a ló pihenő pozícióban van. Így nincs szükség éles, durva vonalakra. Az árnyékokat lágyan mossuk össze, vagyis ha nem erősek a fények, mint mondjuk egy felhős napon, akkor az árnyékok sem olyan erősek.

Az árnyékokat és a fényeket elég nehéz elmagyarázni, hogy milyenek is legyenek. De ha visszanézel arra, amit az anatómiáról tanultunk, akkor észreveheted, hogy a ló megtartotta a csontvázának főbb formáit és az izomdefiníciókat is. Ha ezeket az alapokat megérted, valamint meghatározod, hogy honnan éri a fény a lovat, akkor az segítségedre lesz a ló valósághű árnyékolásában.

Az ilyen pózíciók, mint ez is, vagyis, hogy szemből rajzoljuk meg a lovat, azért is lehet még nehéz mert nem könnyű hozzá teljes anatómiai referenciát találni, márpedig a mellkas izomzatának rétegei és komplexitása nem egyszerű. Így talán ebben az esetben az a legkönnyebb, ha lóról készült fényképet, vagy esetleg, ha van rá lehetőséged, egy lovat figyelsz meg. Nézd meg a mellkasát, erezd, hogy milyen is lehet, valamint nézd ahogy mozog.

Az alábbi vázlatok segítségképpen kerültek ide, hogy ötletet adjanak a lovak arányaihoz különböző szögből és perspektívából nézve. Próbáld meg lerajzolni őket.

Ahhoz, hogy igazán jól tudjál lovat rajzolni, rajzolj sokat, méghozzá különböző pózokban, hogy ráérezz. Ne aggódj, ha elsőre nem sikerülnek tökéletesre. Az idő és sok gyakorlás az, ami a legjobb tanár lehet. Ha tudsz menj ki olyan helyre, ahol vannak lovak, vigyél magaddal egy vázlatfüzetet és rajzold le, ahogy éppen pihennek, futnak, játszanak. Vagy rajzolj fényképek alapján, az is rettentő jó gyakorlásnak és tanulásnak.

Akárhogy is, a gyakorlás az, ami által egyre tökéletesebbek lesznek a rajzaid, és az elején senki sem tökéletes. Vagyis gyakorolj! 🙂

Én is alig hiszem el, de a végére értünk a “Hogyan rajzoljunk lovat” sorozatnak. 🙂 Remélem tudtam egy kicsit segíteni a témában, és kedvet kaptatok ahhoz, hogy ceruzát ragadjatok, és kipróbáljátok az itt, és az előző részekben leírtakat.

Online Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam-> Otthonról végezhető Jobb Agyféltekés Rajztanfolyam. Ha külföldön élsz, akkor is végezheted. Ne halogasd tovább, ha megszeretnél tanulni az alapoktól rajzolni, akkor itt az ideje, hogy elkezd! 🙂 -> http://rajzhobby.hu/online-jobb-agyfeltekes-rajztanfolyam/

Hogyan rajzoljunk lovat 4. bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák