Online Jobb Agyféltekés Tanfolyamok

fragmentation_by_kelogsloopsEgy fantasztikus ausztrál alkotót szeretnék bemutatni ma nektek, a neve Hieu Nguyen, de a neten Kelogsloops néven találjátok. Én egyszerűen imádom a munkáit, nagyon tehetséges a srácc. A képei tele élettel, mozgással, az érzések, amit közvetítenek, gyönyörű lágy és álomszerű. Valamint nagyon szeretem, ahogy a hajjal játszik, formaként kezeli és a játékosságot, mozgás hatását kelti a szálló tincsekkel, szálakkal.

Na de nem csak a bemutatni szeretném őt, hanem tőle hoztam egy kis videós oktatóanyagot, ahol bemutat egy-két alap technikát vízfestékkel, amit ő is használ az alkotásainál. A videó végén láthatjátok is ezen technikák használatát egy példán keresztül. Nagyon látványos és nagyon egyszerűnek is tűnik, de természetesen nem az. Egy “kevés” gyakorlást igényel, hogy ezt a szintet tudjuk hozni. Szóval irány gyakorolni, ha Te is így szeretnél festeni! 🙂

A második videóban pedig az egyik festményének az elkészítését követhetitek nyomon az elejétől a végéig. Lássunk is hozzá! 😀Az eszközök, amire szükséged lesz, hogy kipróbáld a technikáit:
– Valamilyen akvarellpapir, lehetőleg vastagabb, például Canson 300g-os.
– Vízfesték, bármilyen megteszi. Ő a videóban Winsor & Newton Artist és Cotman vízfestéket használ.
– Ecsetek, fehér kalligráfia tinta, de a fehér zselés toll is jó lesz (a második videóban használja).
– Színesceruzák. Ő a videóban Faber-Castell Polychromos ceruzákat használ (a második videóban használja).
– Papírtörlő. Két nagy bármilyen pohár vagy üveg, az egyik a tiszta víz tárolására, a másik amiben a festékes ecsetet lemosod.
– Enyves takaró- vagy ragasztószalag, az akvarellpapir kifeszítéséhez.

A technikák, amiket a videóban bemutat:
Tehát az első lépés az, hogy feszítsük ki az akvarellpapirt egy megfelelő felületre a ragasztószalag segítségével.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
1) Az első technika a nedves felületen nedves festék felvitele. Ennek is két fajtáját, az első, mikor sok vizet viszünk fel a felületre, majd töltsük meg az ecsetet jó sok festékkel. Így a festék szépen szétterül azon a részen, ahol vizes a felület. Az így felvitt festék száradáskor egy lágy hatású formát alkot. Míg a felület nedves, tovább is dolgozhatjuk a festéket, így akár folyamatos színátmenetet is létrehozhatunk.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
2) A következő technika egy visszafogottabb hatás elérésére alkalmas, de itt is nedves felületre alkalmazunk nedves festéket. Először itt is nedvesítsük be a felületet tiszta vízzel, de csak hogy nedves legyen, nem kell, hogy álljon rajta a víz, mint az első technikánál. Valamint dolgozzuk el egy kissé az ecsettel a papír felületén, hogy az kissé be is tudja szívni a nedvességet. Majd erre vigyük fel a nedves festéket. Itt is szépen szét fog terülni a festék ott, ahol nedves a felület. Míg a papír és a festék is nedves, szépen össze lehet dolgozni a felvitt rétegeket, ezzel fokozatos színátmeneteket hozva létre. A különbség az előzőhöz képest, hogy a kevesebb víznek köszönhetően, sokkal könnyebb kontrolálni a festéket és kialakítandó hatást, és átmeneteket.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
3) A harmadik technika, hogy nedves festéket alkalmazunk száraz felületen. Ennek köszönhetően erőteljesebb színeket és határozottabb formákat lehet kialakítani. Ez jó lehet k9rvonalak vagy kisebb részletek kialakításánál.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
4) Az utolsó technika, hogy az eddigieket kombináljuk. Minél gyakorlottabb leszel a vízfesték használatában, annál könnyebben tudod kontrolálni a víz és festékmennyiséget és ezáltal alkalmazni mind két technikát a célnak megfelelően. Először a nedves felületre felvitt nedves festék technikát alkalmazza, hogy lány elmosódó hatást kapjon, majd a nedves festék száraz felületen technikát a kisebb részletekhez. Alkalmazhatod akár a nedves festék száraz felületen technikát először, majd az ecsetet tiszta vízzel feltöltve eldolgozhatod az így felvitt festéket, így a végső hatás ebben az esetben is lehet olyan, mint a nedves felületre nedves festék esetén. Így mind kettőből kihasználhatod a legjobb tulajdonságokat, mint éles részletek és finom összemosás egyszerre.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel

Majd következzen a demó. Itt először rajzoljuk meg a vázlatot halványan.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
Majd az elsődleges szabály vízfesték esetében, hogy mindig világostól haladunk az egyre sötétebb árnyalatok felé. Vagyis érdemes rétegenként felvinni a festéket, az egyes rétegeket mindig hagyva teljesen megszáradni, mielőtt a következő réteget felvisszük. Tehát nem kell elsőre elérni a kívánt színt, illetve színmélységet.
A hajnál a negyedig technikát alkalmazza, vagyis keveri egymással a nedves felületen nedves festék technikát a száraz felületen nedves festék technikával. Így határozott, éles részleteket tud kialakítani az egyes tincseknél és összemosódó, puha hatást a nagyobb hajtömeg részeknél.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
Majd az arcon az orca résznél a második technikát, vagyis a nedves felületen nedves festék technikát alkalmazta, hogy puha átmenetet, összemosást hozzon létre. Ha esetleg túl sok festéket alkalmaztál, vagy nem tetszik a hatás, akkor sincs gond. Míg a festék nedves egy papírtörlő segítségével felitathatod a fölösleget.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
A szájnál a harmadik technikát, a nedves festék száraz felületen, alkalmazta, a kisebb, határozottabb részletek kialakításához.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
A ruha résznél a technika ugyanaz, mint a hajnál, de ebben az esetben több színt is alkalmazott. Először benedvesítette a ruha felületét, majd erre a területre felvitte a nedves, rózsaszín festéket, majd míg a felület még nedves, felhordta a kék festéket is, éles széleket alkotva a nyaknál és a körvonalaknál, majd összemosta a színek találkozásánál ezzel egyenletes színátmenetet alakítva ki.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel
Miután az első réteg teljesen megszárad. A kisebb részleteket hozzáadásához, valamint egyes formák kiemeléséhez használhatod a nedves festék száraz felületen technikát. Például az egyes szálló tincsek, hajszálak, vagy a ruhán lévő kis pöttyök kialakításához.
Hobby Rajz_Hogyan vízfestékkel

A vízfesték az egy olyan médium, amihez gyakorolni kell, hogy te magad ráérezz, hogyan tudod kontrolálni a vízmennyiséget és festéket, valamint a kívánt hatást kialakítani. Tehát gyakorolj és kísérletezz!! 🙂

És akkor a videó, aminek leírtam a lépéseit:

A második videó, ahol egy teljes festmény elkészítését láthatjátok:
Próbáljátok ki! És ha van kedved, küld be a kész műved (contact@rajzhobby.hu) és kikerülhet az Olvasói Rajzok/Festmények galériába. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Színes Jobb Agyféltekés Tanfolyam
Kategóriák